21.10.2013

Biskup Komarnica primio trapističkog opata iz Francuske

Biskup Franjo Komarica je zahvalio opatu dom Franciscusu za njegovu skrb za malu trapističku zajednicu „Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci.

Banjolučki biskup Franjo Komarica primio je u subotu, 19. listopada u Biskupskom Ordinarijatu trapističkog opata iz Francuske dom Franciscus de Placea, koji je u svojstvu apostolskog delegata u ime Kongregacije za redovnike zadužen za trapistički samostan „Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci.

U dužem prijateljskom razgovoru, obojica su posebnu pažnju posvetili aktualnoj situaciji u Crkvi, u Europi i na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi, zatim u redovništvu te u nekada slavnoj opatiji, a sada trapističkom samostanu „Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci.
Biskup Komarica je zahvalio opatu dom Franciscusu za njegovu skrb za malu trapističku zajednicu u Banjoj Luci i zamolio ga da podupre napore samostanske braće oko pronalaženja i odgajanja u duhu svoga Reda novih kandidata. Izrazio je i ovaj put svoju spremnost kao i spremnost svojih suradnika da pomognu trapistima „Marije Zvijezde“ u okviru svojih mogućnosti.

Samostan „Mariju Zvijezdu“ je osnovao Sluga Božji Franz Pfaner 1869 god. Kao najveća trapistička opatija na svijetu, koncem 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća „Marija Zvijezda“ je dala ogroman doprinos kulturnom i industrijskom razvoju Banja Luke i okoline. Za uzvrat su komunističke vlasti samostan skoro potpuno uništile oduzevši samostanskoj zajednici osnovna sredstva za život i rad. Sadašnje vlasti nisu skoro ništa učinile da se ovoj velezaslužnoj ustanovi katoličke Crkve u Banjolučkoj biskupiji barem donekle ispravi nepravda, iako su za to više puta bile moljene. Opat dom Franciscus je kako mu je dobro poznata biskupova trajna i velika briga oko samostanske zajednice u „Marija Zvijezdi“, za što je on biskupu osobito zahvalan. Nadodao je kako je iduće godine Generalna skupština Reda u Rimu, na kojoj će on podnijeti izvješće o stanju samostana „Marija Zvijezda“. (tabb)