18.07.2013

Sestre Kćeri milosrđa obilježile 30. obljetnicu djelovanja u Uskoplju

Sestrama je za nesebični rad i zalaganje u župnom pastoralu, te brizi o župnoj kući i domaćinstvu, zahvalio uskopaljski župnik fra Vinko Marković.

U nedjelju, 14. srpnja svečano je obilježen blagdan bl. Marije od Propetog Isusa Petković, utemeljiteljice redovničke zajednice Kćeri Milosrđa. Sestre te zajednice već 30 godina djeluje u župi Uznesenja BDM u Uskoplju.

Proslava je započela trodnevnom pripremom i euharistijskim slavljem  koje su predvodili članovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene koji pastoralno djeluju u Uskoplju. U nedjelju, za vrijeme sv. misa članovi dječjeg zbora, zajedno sa s. Angelinom Tokić pripremili su mali igrokaz o životu bl. Marije Petković.

U ime fratara sestrama je za nesebični rad i zalaganje u župnom pastoralu, te brizi o župnoj kući i domaćinstvu, zahvalio uskopaljski župnik fra Vinko Marković. Predsjednik HKD-a Napredak Uskoplje, dr. Tvrtko Krajina i vlč. Pavo Nikolić, dekan Bugojanskog dekanata također su čestitali jubilej sestrama i zahvalili za predano pastoralno djelovanje te im uručili prigodan dar.

Proslava je nastavljena druženjem i zakuskom u Domu Sv. Ante.

Na poziv franjevaca na čelu sa župnikom fra Karlom Kujundžićem sestre Kćeri Milosrđa stižu u župu Uznesenja BDM u Uskoplje 19. ožujka 1983. za vrijeme vrhovne glavarice majke Goreti Krznar i pokrajinske predstojnice s. M. Eugenije Matutinović. Prve sestre koje preuzimaju službu i rad u župi bile su: s. M. Domagoja Marić i s. M. Alma Pavlović koje djeluju u: župnoj katehezi, vodstvu crkvenog pjevanja i sviranja, uređenju crkve i brigu za župno domaćinstvo. Od 1983. godine do danas sestre kontinuirano djeluju u toj župi, osim što su zbog ratnih okolnosti za kratko vrijeme izbivale iz župe. Kroz ovo vrijeme djelovalo je ukupno 13 sestara.

Danas u ovoj u župnoj zajednici djeluju tri sestre:

s. M. Angelina Tokić u službi mjesne predstojnice, katehistice u „Osnovnoj školi Uskoplje" i župnom vjeronauku, voditeljice dječjeg i mješovitog zbora „Marija Petković", s. M. Petra Lenkić brine za župno domaćinstvo te s. M. Katarina Markulin u službi sakristanke u župi.

(kvrpp bih/j.m.)