17.07.2013

Opća skupština dominikanskoga reda u Trogiru

Skupština će nastaviti promišljati o obnovi i restrukturiranju Reda na temelju odluka i smjernica Opće skupštine u Rimu 2010.

Opća skupština dominikanskog reda održat će se od 22. srpnja do 8. kolovoza u Trogiru, rodnome gradu prvoga hrvatskog blaženika Augustina Kažotića, u sklopu pripreme za proslavu 800. obljetnice potvrde Reda. Okupit će stotinjak dominikanaca iz čitavoga svijeta, sa svih kontinenata.
U pismu upućenom braći u Provinciji, provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. fr. Anto Gavrić ističe da je to povijesni događaj ne samo za hrvatske dominikance, nego i za Hrvatsku, jer se Opća skupština u 800 godina povijesti Reda prvi puta održava u Hrvatskoj. Pokrenut je i portal na četiri jezika, engleskom, francuskom, španjolskom i hrvatskom: http://trogir.op.org.
Opća skupština definitora počet će 22. srpnja, na blagdan svete Marije Magdalene, suzaštitnice Reda, jutarnjom euharistijom i zazivom Duha Svetoga, koju u samostanskoj crkvi Sv. Križa na Čiovu predvodi učitelj Reda propovjednika fr. Bruno Cadoré, uz koncelebraciju dvojice svojih predšasnika fr. Timothyja Radcliffea i fr. Carlosa Azpiroza Coste.
Skupština u Trogiru nastavit će promišljati o obnovi i restrukturiranju Reda na temelju odluka i smjernica Opće skupštine u Rimu 2010. U postupku restrukturiranja Reda važnu ulogu imat će i ova Skupština definitora. Osam povjerenstava određuju okosnice rada braće na Skupštini: Jubilej 2016. i obnova Reda, Konstitucije Reda, propovijedanje, formacija, studij, zajednički život, uprava i restrukturiranje Reda te ekonomija.
Radni dio Skupštine odvijat će se uglavnom u dvorani hotela „Sveti Križ" na Čiovu, a liturgijska slavlja u samostanskoj crkvi Svetog Križa nasuprot hotelu. U okviru Skupštine predviđeno je i nekoliko događaja izvan mjesta održavanja Skupštine.
U nedjelju 28. srpnja sudionici će poći na slapove Krke te posjetiti franjevački samostan na Visovcu. A zatim će posjetiti šibenskog biskupa Antu Ivasa koji će u 18 sati u šibenskoj katedrali primiti sve sudionike Skupštine. Tom prigodom definitori će susresti i dominikanke Kongregacije Svetih Anđela čuvara koje žive i rade u Šibeniku.
U Trogiru će 3. kolovoza svečano proslaviti blagdan bl. Augustina Kažotića. Euharistijsko slavlje, ispred samostana Sv. Dominika i uz kip našeg Blaženika, u 18.30 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, uz koncelebraciju predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića te drugih biskupa.
Provincijal Gavrić izražava nadu da će to biti snažan poticaj za završetak kauze kanonizacije Augustina Kažotića. Sjetit će se tom prigodom i dubrovačkoga dominikanca fr. Dominika Barača, koga su komunisti 17. studenoga 1945. u 33. godini života strijeljali na groblju u Trogiru. Provincija nastavlja prikupljati dokumentaciju za pokretanje postupka za njegovo proglašenje blaženim.
Skupština će završiti proslavom svetkovine utemeljitelja, svetog Dominika, 8. kolovoza u samostanskoj crkvi u Splitu. Svečano euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodit će nadbiskup Barišić, a propovijedat će Učitelj Reda fr. Bruno Cadoré. Tom prigodom trojica braće, od kojih dvojica iz Hrvatske dominikanske provincije, položit će zavjete u ruke Učitelja Reda.  (IKA)