22.05.2013

U Bijelom Polju održana duhovna obnova i predstavljen Nekrologij

One koje su "U knjigu života upisane" podsjećaju nas i pozivaju da pred Gospodina ne dođemo s praznim stranicama svoje životne knjige, rekla je s. Natalija Palac.

U samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju, u subotu, 18. svibnja upriličena je zajednička duhovna obnova za sve sestre Provincije Svete Obitelji. U znak sjećanja na dan prisilnog napuštanja samostana u Domovinskom ratu (17. svibnja 2013.) sestre su zahvalile Gospodinu za sačuvane živote i iskustvo njegove Providnosti u dobroti koju su iskusile  po velikodušnosti dobročinitelja.

Okvirna tema i misao vodilja dana bila je Velika nam djela učini Svesilni, a voditeljica s. Natalija Palac. U prijepodnevnom dijelu programa s. Natalija je održala predavanje Sjećanje i iskustvo Providnosti u življenju vjere nakon čega su sestre u osobnom i skupnom radu produbile naglaske iznesene u predavanju. Potom su pristupile sakramentu ispovijedi.

U popodnevnim satima uslijedio je program predstavljanja knjige životopisa pokojnih sestara Provincije Svete obitelji „U knjigu života upisane“ koju je napisala  s. Natalija Palac. Radi se o knjizi koja donosi 162 životne priče koje zbog življenih vrjednota nisu pale u zaborav.

Svečanom činu promocije nekrologija skupini od stotinjak sestara pridružili su se i fra Mladen Herceg, duhovnik sestara te fra Ante Marić koji je ujedno bio i jedan od predstavljača knjige. Fra Ante je predstavio strukturu knjige pomno izloživši znanstvenu opremljenost i metodologiju rada te zaključio: „Knjiga mi sliči na jedan krasni perivoj kojim prolaziš opušten. Na svakom te koraku susreću poznate i nepoznate osobe. Što si stariji sve ti je više poznatih. Što si mlađi sve manje znaš s ovog zanimljivog područja.“

O posvećenom pojmu memorije i sjećanja govorila je s. Bonifacija Barbarić. Spominjući se preminulih sestara od kojih je većinu poznavala ili s njima duže ili kraće vrijeme živjela s. Bonifacija je istaknula kako se u cijeloj Bibliji: od spomena na stvaranje: „Sjeti se dana pradavnih“ (Pnz 32,7) pa sve do Marijinog prebiranja u srcu događaja iz Isusova djetinjstva (Lk 2, 42.51) proteže spominjanje Božjih zahvata i ispunjenih obećanja. Razmišljanje o onima koji otiđoše pred nama obilježeni znakom vjere potiče nas da uvijek iznova razmišljamo o tome što naš život drži i što ga obilježava. Sjećanje na osobe snažne vjere učvršćuje i našu vjeru.

Put tragalačkog istraživanja „vlastitog korijenja“, dinamiku rada koji je trajao nešto više od godinu dana, a sažetog na 364 stranice knjige prikazala je autorica s. Natalija Palac. Govoreći o poteškoćama u prikupljanju građe istaknula je kako su zbog oskudnosti i nedostatka pisanih izvora za razdoblje do Drugog svjetskog rata i desetak godina poraća nekrologiji sestara koje su umrle u tom periodu pisani uglavnom po sjećanju i pripovijedanju.

Zahvaljujući svima koji su joj pomogli pri nastajanju knjige s. Natalija izrazila želju „da ova knjiga bude znak zajedništva njih koje su bile dio života naše zajednice i nas živih, koje još ispisujemo svoju životnu knjigu. One koje su U knjigu života upisane podsjećaju nas i pozivaju da pred Gospodina ne dođemo s praznim stranicama svoje životne knjige.“

Na kraju programa nazočnima se obratila i prov. predstojnica s. Franka Bagarić. Čestitala je i zahvalila s. Nataliji za ljubav i stručnost oblikujući to značajno djelo. Svojim glasovnim umijećem i skladnim pjevanjem ovaj događaj još je svečanijim učinio zbor sestara pod ravnanjem s. Irene Azinović i uz klavirsku pratnju s. Bibijane Ćurlin.

Moderatorica predstavljanja bila je s. Zdenka Kozina. Nakon programa promocije nekrologija sestre su se u molitvenoj povorci uputile na groblje „Gruban“ gdje počivaju tijela 120 sestara. U predvečerje svetkovine Duhova zahvalno Misno slavlje za živote preminulih sestara u predvodio je fra Mladen Herceg u samostanskoj kapeli.

(kvrpp bih/ssf)