04.12.2012

Održana duhovna obnova za odgajatelje i djelatnike u predškolskim ustanovama

Vjera je duboka, božanska stvarnost u nama koja, ako joj dopustimo, određuje naš život i usmjerava ga ka onome što je uistinu bitno – a to je život u Božjoj blizini.

U organizaciji Povjerenstva za predškolski odgoj pri Konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH, održana je 1. prosinca u Ustanovi za odgoj i skrb djece i mladeži "Majčino selo" u Međugorju duhovna obnova za odgajatelje i djelatnike u katoličkim predškolskim ustanovama. Sudjelovalo je 30 osoba, a predavanje na temu Vjerujem, pomozi mojoj nevjeri! održao je fra Ivan Ivanda, član Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM.

U svom predavanju fra Ivan je na jednostavan i dubok način govorio o vjeri kao daru koji nije moguće živjeti tek na razini deklarativnog ili teoretskog pristupa. Istaknuo je da je vjera živi proces i svoju potvrdu može naći samo u životu vjernika. "Mnogi ljudi za sebe tvrde da su vjernici ili čak da su dobri vjernici a njihov svakodnevni život ih neprestano demantira. Život govori nešto drugo. Vjera je stvarnost duboko ukorijenjena u naše ljudsko svakodnevno življenje i nije nešto što bi se moglo koristiti tek na određeno vrijeme. Vjera je duboka, božanska stvarnost u nama koja, ako joj dopustimo, određuje naš život i usmjerava ga ka onome što je uistinu bitno – a to je život u Božjoj blizini. Vjera je dar koji čezne biti darovan drugima, biti podijeljen s drugima. Ona može rasti ili se umanjivati ovisno o našem nastojanju da je hranimo molitvom i žrtvom, neprestanim nastojanjem da svoj život suobličujemo Isusovu životu" zaključio je fra Ivan.

Nakon predavanja sudionici duhovne obnove razmjenjivali su iskustva osobne vjere i svjedočanstva iz dječjeg svijeta, svijeta koji je posve otvoren duhovnoj zbilji. Istaknuta je odgovornost odraslih za sadržaje koje nude djeci koji oblikuju njihove osobnosti.

Potom su sudionici osobno molili i razmatrali Božju riječ. Euharistijsko slavlje predslavio je fra Svetozar Kraljević, član Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM i ravnatelj "Majčina sela" ohrabrivši u homiliji sudionike u poslanju odgoja djece.

Mladići iz zajednice "Milosrdni otac" pripremili su objed kao i osobni dar za svakog sudionika obnove.

U poslijepodnevnim satima bračni par Nensi i Patrick Latta svjedočili su o svojim životnim putovima, idolima i zabludama te pronalasku životnog smisla u Bogu.

Dan duhovne obnove u Međugorju bio je za sudionike svojevrstan novi vjetar u jedrima njihovih životnih lađa.

S. Dominika Anić, ŠSF