16.10.2012

Međuprovincijski susret franjevačkih novaka OFM

Novaci iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, njih 43 bili su u subotu, 13. listopada, u gradu Šibeniku i posjetili samostan Sv. Frane te muzejsku zbirku.

U sklopu Međuprovincijskog susreta franjevačkih novaka Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije, što ove godine organizira Franjevačka Provincija Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, novaci su sa svojim odgojiteljima u petak 12. listopada posjetili Franjevački samostan sv. Franje u Imotskom. U posjet imotskom samostanu došlo je 35 novaka te 6 odgojitelja. Dočekao ih je imotski gvardijan fra Kristian Stipanović, pod čijim su vodstvom obišli imotsku tvrđavu Topanu i crkvu Gospe od Anđela, Modro i Crveno jezero te samostan i samostansku zbirku. Nakon molitve Srednjeg časa u crkvi sv. Franje gosti su ručali u samostanskom blagovalištu.

Novaci iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine (43) bili su u subotu, 13. listopada, u gradu Šibeniku i posjetili samostan Sv. Frane te muzejsku zbirku. U večernjim satima došli su u samostan Sv. Ante na Šubićevcu. Novaci i braća iz samostana zajedno su molili Večernju i sudjelovali u listopadskoj pobožnosti. Riječi dobrodošlice i pozdrava uputio im je gvardijan fra Božo Morić. Zajedničko druženje nastavljeno je u 19 sati kada je o. Gvardijan, u zajedništvu s odgojiteljima, predvodio sv. misu i održao propovijed u kojoj je naglasio kako se isplati promatrati i slijediti sv. Franju. Iza sv. mise bila je bratska večera koju je sa svojim suradnicima priredio samostanski vikar fra Josip Klarić. Nakon večere i razgledavanja samostana i crkve te srdačnih riječi o. gvardijana mladi fratri su pošli u franjevački samostan o. fra Ante Antića u Split.

Na ovaj način posjetilo je se sve odgojno-obrazovne institucije ove provincije te se tako upoznalo s načinom života, rada i odgoja fratara. U nedjelju 14. listopada, nakon svečane Mise s narodom i podnevnog objeda, domaći fratri zahvalili su na prisutnosti i poželjeli su sretan povratak u svoje samostanske zajednice.
Ovi međuprovincijski susreti novaka pokazuju potrebu za susretima i ujedinjenjem koje ne mogu rastaviti područne podijele, a to je ujedinjenje u Kristu, čiju su Crkvu fratri obećali popravljati. Novaka je bilo ukupno 35, a njihovih meštara osam. Dogodine će doći nova lica u novicijate, a neka dođe i novo, ljepše lice Crkve. 

http: //www.franjevci-split.hr