15.10.2012

Svečani zavjeti u Franjevačkoj provinciji Uzvišenja sv. Križa - Bosna Srebrena

Fra Davor Petrović, fra Ivan Pilić i fra Mario Katušić, položili su svečane zavjete u nedjelju, 14. listopada u župi Uznesenja BDM u Uskoplju.

Trojica bogoslova Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Davor Petrović, fra Ivan Pilić i fra Mario Katušić, položili su svečane zavjete 14. listopada, u župi Uznesenja BDM u Uskoplju, i tako postali punopravni članovi provincije.

Euharistijsko slavlje je predvodio i zavjete primio fra Lovro Gavran, provincijal, a svjedoci su bili uskopljanski župnik fra Vinko Marković, tajnik Franjevačke teologije u Sarajevu dr. fra Josip Jozić te drugi meštar bogoslova na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

U svečanom slavlju sudjelovali su i bogoslovi, roditelji i rodbina novozavjetovanika, bogoslovi iz zadarske i hercegovačke provincije te brojni župljani Uskoplja.

U svojoj propovijedi provincijal fra Lovro naglasio je važnost vjere i njenog očitovanja u životu svakog vjernika. Obraćajući se novozavjetovanicima, poručio je: „Zavjeti su živo svjedočanstvo čvrste vjere u Boga i velike ljubavi prema Bogu. Svečani, doživotni ili  vječni zavjeti su maksimum onoga što živ čovjek može obećati svome Bogu: predati Bogu samoga sebe, predati mu svega sebe, predati mu se zauvijek. Zavjet je vrhunski čin ljudske slobode, čovjekove dobre volje i beskrajne, neograničene ljubavi prema Bogu."

Ljepoti euharistijskog slavlja pridonijeli su i bogoslovi Franjevačke teologije svojim skladnim pjevanjem.  Nakon slavlja sudionici misnog slavlja nastavili su svoje radosno druženje ispred crkve, a rodbina i prijatelji novozavjetovanika okrijepom.

Fra Davor PETROVIĆ, iz Malog Mošunja, župa Vitez, rođen je 10. 7. 1988. u Travniku od Dražena i Marice r. Alilović u Travniku. Osnovnu školu završio je u Staroj Biloj, a Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom. Oblačenje u Visokom 15. 7. 2007. Vrijeme novicijata proveo je na Gorici (Livno) i položilo prve zavjete 13. 7. 2008. Od rujna 2008. je redovni student na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Ivan PILIĆ, s Pidriša, župa Uskoplje, rođen je 6. 11. 1988. u Travniku od Mirka i Janje r. Žuljević. Osnovnu školu završio je u Uskoplju, a Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom. Oblačenje u Visokom 15. 7. 2007. Vrijeme novicijata proveo je na Gorici (Livno) i položo prve zavjete 13. 7. 2008. Od rujna 2008. je redovni student na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

 Fra Mario KATUŠIĆ, iz Ždrimaca, župa Uskoplje, rođen je 2. 12. 1988. u Gornjem Vakufu od Domina i Nevenke r. Milić. Osnovnu školu završio je u Uskoplju, a Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom. Oblačenje u Visokom 15. 7. 2007. Vrijeme novicijata proveo je na Gorici (Livno) i položio prve zavjete 13. 7. 2008. Od rujna 2008. je redovni student na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

(kvrppbih) prema: http: //www.zupauskoplje.org