08.10.2012

"Franjevački izvori" na hrvatskom jeziku

„Franjevačke izvore sačinjavaju najznačajniji spisi iz XIII. i XIV. st. koje su nam ostavili Franjo i Klara iz Asiza, zatim njihove prve biografije te papinske bule, povijesna svjedočanstva i kronike."

Kako u Uvodu piše glavni urednik: „Franjevačke izvore sačinjavaju najznačajniji spisi iz XIII. i XIV. st. koje su nam ostavili Franjo i Klara iz Asiza, zatim njihove prve biografije te papinske bule, povijesna svjedočanstva i kronike. Skupljeni po prvi put u jednome svesku na hrvatskome jeziku, ovi dokumenti predstavljaju nepresušno vrelo za proučavanje i dublje otkrivanje franjevačke duhovnosti i karizme. Po svojoj važnosti Franjevački izvori svojevrsna su franjevačka biblija. Ovo su temeljni dokumenti osamstoljetne franjevačke tradicije.“

Materijalna sredstva za tiskanje ove knjige osigurala je najvećim dijelom Vlada Republike Hrvatske. U "Franjevačkim izvorima" na jednom mjestu skupljeni su: Spisi i životopisi sv. Franje, Svjedočanstva i papinski dokumenti o sv. Franji, Spisi i životopisi sv. Klare, Dokumenti o sv. Klari, Zakonodavni tekstovi Reda braće i sestara od pokore s dodatcima: Kasnija pravila Trećega svjetovnog reda sv. Franje i Pravila Trećega samostanskog reda sv. Franje.

Djelo je tiskano na lijepom biblijskom papiru, ima 2271 stranicu teksta i tvrdi platneni uvez. Dobit će ga svi franjevci i franjevke hrvatskog govornog područja, a također i zainteresirani pripadnici FSR-a i Frame. Nadamo se da će ovi „Franjevački izvori“ biti na veliku duhovnu korist svim čitateljima, osobito članovima franjevačke obitelji. A onima koji ne poznaju dovoljno lik i djelo sv. Franje i sv. Klare, ovo će biti prigoda da ih bolje upoznaju.

http: //www.ssf.hr