17.01.2023

Duhovna obnova za redovnice grada Sarajeva

Mjesečna duhovna obnova za redovnice održana je pod vodstvom fra Ivana Šarčevića i u organizaciji sestara Kćeri Božje ljubavi.

Dana 15. siječnja održana je u organizaciji sestara Kćeri Božje ljubavi mjesečna duhovna obnova za redovnice grada Sarajeva, a predvoditelj je bio dr. sc. fra Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Susret je u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu započeo u poslijepodnevnim satima, a završio euharistijskim slavljem. Sudjelovalo je 60-ak redovnica.

Fra Ivan je u svom razmišljanju govorio o „Mudrost starenja“ navodeći nekoliko točaka. Među ostalim, govorio je o starosti kao dobi u kojoj neke stvarnosti treba „otpustiti“ poput starozavjetnog starca Šimuna. U toj životnoj dobi potrebno je posvijestiti činjenicu da čovjek nije više toliko protagonist nego svjedok. Također je kazao kako su neki skloni govoriti o svom djelovanju kao žrtvi i žrtvovanju za druge. Predavač je potaknuo okupljene redovnice da žrtvu uvijek gledaju kroz prizmu darivanja života. S obzirom na poslušnost, naglasio je, kako se valja čuvati da se ona u redovničkoj zbilji ne izrodi u podaništvo. Predavač je također govorio i o nekim osobinama koje mogu uvjetovati nezdrave i nezrele odnose te važnosti duhovnog štiva koje hrani i potiče duhovni rast te motivira pojedinca u osvajanju što savršenijeg načina života.

Nakon razmišljanja, uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, zatim sakrament pomirenja.

Euharistijsko slavlje, također je predslavio fra Ivan koji je izrekao i homiliju u zajedništvu s dr. sc. vlč. Milenkom Krešićem, profesorom na sarajevskom KBF-u i koordinatorom mjesečnih duhovnih obnova.   

Za vrijeme sv. mise svirala je s. Angela Zirdum, KBLJ.

(KVRPP BiH)