02.03.2021

Duhovna obnova sestara Služavki Maloga Isusa u Jablanici

Na susretu je sudjelovalo 11 sestara. Nakon predavanja i euharistisjkoga klanjanja misno slavlje u župnoj crkvi slavio je župnik u Jablanici don Marko Šutalo.

U župi Bezgrješnog začeća BDM u Jablanici održana je u subotu 27. veljače 2021. godine duhovna obnova za sestre Služavke Maloga Isusa Sarajevske provincije na kojoj je sudjelovalo 11 sestara iz zajednica u Neumu, Prozoru, Mostaru i iz zajednica u Nadbiskupskom ordinarijatu i Apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu.

Susret je započeo molitvom Trećega časa u župnoj dvorani, nakon koje je pročelnica Vijeća za duhovnu baštinu oca Utemeljitelja, duhovnost i trajnu formaciju SMI s. M. Manda Pršlja izložila predavanje o temi: „Dijete Isus Riječ Tijelom postala – Oblikovanje Služavke Malog Isusa kroz Riječ Božju“. U svom predavanju s. Manda je najprije govorila o Dijetu Isusu, koji je središnji lik duhovnosti sestara Služavki Maloga Isusa. Potom je govorila o ljubavi kojom nas Bog ljubi, a onda o Blaženoj Djevici Mariji, važnosti njezina imena i služenja.

U drugom predavanju „Etape Božanskog čitanja“ govoreno je o čitanju, meditiranju i kontempliranju Božje Riječi. Sestre su se zatim kratko osvrnule na predavanja i pohvalile rad Vijeća za duhovnost. Također su promišljale o prvoj i drugoj točki Zaključaka i odluka XVI. redovitog Provincijskog kapitula, gdje su sestre posvjedočile kako žive karizmu, te se preispitivale što i kako učiniti više i bolje.

Nakon predavanja slijedilo je u župnoj crkvi klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom, a tijekom klanjanja bila je mogućnost svete ispovijedi. Zatim je domaći župnik don Marko Šutalo slavio sv. Misu. U uvodnom dijelu iznio je svoje iskustvo upoznavanja sa sestrama 1980.godine, a u propovijedi je posebno istaknuo primjer života sv. Jeronima, kako se on po povratku u Rim počeo „baviti“ Božjom Riječju, prevoditi Sveto pismo, i tada su ga braća zamrzila i pokušala mu učiniti nažao. Ali što su ga više mučili i što je više bila hladnoća ljudska, to je on više stao uz Boga.

Don Marko je potaknuo sestre da se u ovoj „Godini Božje Riječi“ u ovom društvu i današnjem svijetu, koji se sve više udaljuje od Boga, sjete da smo mi pozvani hraniti se Božjom Riječi i moliti da Bog sve ljude oslobodi hladnoće koja udaljava od Riječi i ljudskosti.

Uslijedilo je zatim druženje kod obiteljskog stola, a nakon toga radosne i zahvalne Bogu za sve primljene milosti, organizatorima, a nadasve domaćinu don Marku, sestre su se vratile svom svakodnevnom služenju.

(s. M. Nikolina Džavić)