22.02.2021

Duhovne vježbe za svećenike u franjevačkom samostanu na Plehanu

Na duhovnim vježbama sudjeluje 20-ak svećenika, pod vodstvom o. Ivana Ike Mandurića, superiora isusovačke zajednice u Osijeku.

Duhovne vježbe za svećenike pod geslom „Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom!“ (Iv, 12, 26.) počele su u nedjelju 21. veljače u franjevačkom samostanu na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

Voditelj duhovnih vježbi je o. Ivan Ike Mandurić, superior isusovačke zajednice u Osijeku. Nakon molitve Večernje i zaziva Duha Svetoga o. Mandurić je u prigodnom nagovoru svećenicima posvijestio što su u biti duhovne vježbe i zašto su one potrebne svećenicima. Uz ostalo je rekao da su duhovne vježbe prastari sustav koji čovjeku pomaže da Boga dozove u prostore vlastitog života, i u isto vrijeme da se penje prema Bogu i uđe u Božje prostore; da duhovno vježbanje sadrži i elemente tjelesnog vježbanja, treninga te zahtjeva snažnu motivaciju, zalaganje, napor i disciplinu. Govoreći o razlici između tjelesnog i duhovnog vježbanja naglasio je kako je kod tjelesnog treninga rezultat gotovo uvijek razmjeran pametno uloženom trudu dok u duhovnom vježbanju rezultat ovisi o Bogu. „Stoga je glavni cilj svih meditacija, kontemplacija, ispitivanja savjesti, usmene i mislene molitve da nas što više otvore Bogu i dopuste da u nama djeluje njegova milost“, ustvrdio je voditelj. Nadalje je rekao kako tematski gledano, duhovne vježbe predstavljaju sažeti pregled kršćanske vjere i sustav za utvrđivanje kršćanskog svjetonazora, da se duhovne vježbe u strogom smislu riječi obavljaju u šutnji u samoći, u prostoru koji je odvojen od svakodnevnice i redovitih dužnosti te da je važno u svakodnevnici pronaći vremena i mira za meditaciju.

Uz domaćeg gvardijana fra Antu Tomasa na duhovnim vježbama sudjeluje još dvadesetak svećenika među kojima derventski dekan fra Ivan Marić i doborski dekan preč. Jakov Filipović.

Program duhovnih vježbi trajat će do četvrtka 25. veljače kada završavaju misnim slavljem i Te Deumom.(IKA)