16.02.2021

Samostanski kapitul i predkorizmena duhovna obnova u franjevaca Bosne Srebrene u Zagrebu

Nakon kapitula održana je i predkorizmena duhovna obnova o temi „Što znači biti Isusov učenik“, koju je vodio član tog samostanskog bratstva prof. fra Božo Lujić.

U Franjevačkom samostanu sv. Ilije proroka u Sesvetskoj Sopnici (Zagreb) u ponedjeljak 15. veljače održan je prvi ovogodišnji samostanski kapitul franjevaca Provincije Bosne Srebrene, pastoralno-duhovno i karitativno angažiranih u župama u Hrvatskoj.

Susret je započeo zajedničkom molitvom i zahvalom nedavno preminulom članu toga samostanskog bratstva i župniku u Gvozdu fra Tomislavu Juriću i uvodnim pozdravom dobrodošlice gvardijana samostanskog područja i definitora Bosne Srebrene fra Zdravka Dadića.

U radu kapitula sudjelovala su sva šestorica braće iz župa koja administrativno pripadaju tom samostanskom području – fra Zdravko Dadić, fra Stipo Karajica i fra Božo Lujić iz Župe sv. Marije Anđeoske, Sesvetska Sopnica, fra Ivo Bošnjak iz Župe sv. Antuna Padovanskog, Vojnić, fra Marko Hrgota, novoimenovani župnik Župe sv. Petra i Pavla u Gvozdu i fra Juro Marčinković iz Župe Našašća Sv. Križa, Križpolje.

Na dnevnom redu kapitula bila su uz druge teme razmatrana dostavljena pismena pastoralno-financijska godišnja izvješća iz naznačenih župa, kao daljnja pripomoć i smjernice upravi Provincije za organizaciju njihove predstojeće sjednice. Bilo je govora o prošloj godini u kojoj je dosta toga konkretnog poduzeto i učinjeno na pastoralno-duhovnom, građevinskom i karitativnom planu, ali i dosta toga je bilo ograničeno i uvjetovano zbog pandemije koronavirusa, čijom pojavom je još uvijek franjevačko-svećenički rad i zauzetost uvjetovani strogim pridržavanjem epidemioloških preporuka i zabrana nadležnih tijela Republike Hrvatske.

Sudionici kapitula ukratko su upoznati s nastankom i rastom Arboretuma sv. Franje, za sada najvećeg u Zagrebu i zasađenog u listopadu prošle godine, najvećim dijelom u dvorištu samostansko-župne crkve. Razgovaralo se i usvojeno pozitivno mišljenje na daljnje odobrenje upravi Provincije na ponuđenu ideju i mogućnost gradnje budućeg Staračkog doma, otvorenog tipa u sklopu vizionarski lijepo uređene i ambijentalne cjeline oko samostansko-župne crkve, što bi dodatno podiglo dimenziju i kvalitetu franjevačke nazočnosti i budućeg njihovog rada na ovim prostorima, a i šire – zaključili su franjevci na svom prvom ovogodišnjem bratskom okupljanju.

Nakon kapitula održana je i predkorizmena duhovna obnova o temi „Što znači biti Isusov učenik“, koju je pripremio i vodio član tog samostanskog bratstva prof. fra Božo Lujić, pozivajući se pri tome na ulomak evanđelista Marka 8, 34. Između ostaloga prof. Lujić je na kraju naglasio: „Tko god želi biti Isusov učenik, mora se u svom životnom poslanju suočiti i prihvatiti sljedeća tri njegova životna i evanđeoska postulata: 1. Neka se odreče samoga sebe, 2. Neka uzme svoj križ i 3. Neka me slijedi iza mene“.

Prvi samostanski kapitul i duhovna obnova zaključeni su u bratskom ozračju molitvom i druženjem te zajedničkim objedom u prostorima samostana, nebeskog zaštitnika sv. Ilije proroka. (KVRPP BiH / IKA)