18.01.2021

Održana mjesečna duhovna obnova za redovnice

Duhovna obnova je održanau pod vodstvom vlč. dr. Ivana Rake koji je izložio predavaje “Čovjek kao subjekt u svijetu”, a u organizaciji sestara Kćeri Božje ljubavi.

U nedjelju 17. siječnja 2021. u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu održana je u poslijepodnevnim satima mjesečna duhovna obnova za redovnice grada Sarajeva u organizaciji sestara Kćeri Božje ljubavi pod vodstvom vlč. dr. Ivana Rake, zaposlenog na katedri liturgike Katoličkog bogoslovnog fakultetu u Sarajevu. Na duhovnoj obnovi sudjelovalo je 50-ak redovnica.

Voditelj je u svom predavanju “Čovjek kao subjekt u svijetu” govorio o dostojanstvu čovjeka kojega je Bog dao svakome čovjeku, time što ga je stvorio na svoju sliku kao i kriterijima koji svakoga čovjeka definiraju kao subjekt. “Budući da je Bog postao čovjekom u Isusu Kristu i jer Bog susreće čovjeka u čovjeku, čovjek je teološka veličina, a ne samo nešto antropološko.” Čovjek je subjekt, a biti subjekt, sastoji se između ostalog, od čovjekove sposobnosti razmišljanja.

“Postavlja se pitanje kako prepoznajemo subjekt u drugom čovjeku, Ecce homo – teološku veličinu. Percipirati čovjeka kao subjekt znači radikalno prepoznati osobu kao čovjeka, a ne stvarati čovjeka kao objekt svoga egoizma i svojih interesa. Kroz Božju samokomunikaciju uspostavlja se ne samo izvorni, već i izravan odnos između Boga i svakog čovjeka. Stoga čovjek stvara vezu s Bogom ne posrednikom drugim, nego upravo sam. Svaka osoba ima bezuvjetnu, neobjašnjivu i neotuđivu vrijednost, tj. Vrijednost koju drugi ljudi ne mogu negirati ili relativizirati.

Čovjek kao subjekt nije ideologija, nego upravo ona teološka veličina, kojega se mora priznati kao subjekta, stoga ne može se kolektiv nazivati subjektom nego upravo svaka osoba pojedinačno.”

Predavač je, pročitavši tekst o Jerihonskom slijepcu Bartimeju (Mt 20, 29-24), istaknuo da je Isus svakog čovjeka priznao subjektom i poštivao ga. “Isusov susret sa slijepim Bartimejem gdje Isus pokazuje način svoga djelovanja je žarišna točka njegove autentičnosti. Ona točka u kojoj Isus u Bartimeju vidi čovjeka, onu teološku veličinu koja jeste subjekt, a ne objekt Kraljevstva Božjega. Ono što Isus naziva Bartimejevom vjerom uvjerljiv je način na koji on želi živjeti, tj. credo 'ja želim živjeti, želim progledati'. Mnogima, Crkvi daje zadatak da zovu Bartimeja, tj. da puste da im se približi problem onoga što odstupa od vlastite normalnosti.” Vlč. Rako potaknuo je okupljene redovnice da “jedni u drugima prepoznamo subjekt, a ne objekt svoga interesa. Prepoznajući drugoga kao subjekt, prepoznajemo sebe, a prije svega Boga. Ne dopustimo da u svojim strukturama, u svojim samostanima prevlada jerihonska struktura odbacivanja ali i ušutkivanja. Svatko od nas ima specifičan poziv ili misiju da ispuni konkretan zadatak. Stoga se nijedan pojedinac ne može nadomjestiti, niti se njegov život može ponoviti. U zajedništvu s Bogom pozvani smo biti nositelji svoga darovanog života. Naš je naraštaj realan zato što smo upoznali čovjeka onakvim kakav jest. Uostalom vidjeli smo to biće koje zna drugoga ušutkati, osuditi, staviti ga pred Jerihonska vrata – ali isto ono biće koje zna reći „Isuse sine Davidov smiluj mi se, želim da progledam“ zaključio je predavač.

Nakon predavanja slijedilo je klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom i osobna ispovijed. Euharistijsko slavlje, predslavio je vlč. Rako koji je izrekao i homiliju u zajedništvu s dr. vlč. Milenkom Krešićem, profesorom Crkvene povijesti na sarajevskom KBF-u i ovogodišnjim koordinatorom mjesečnih duhovnih obnova.

Za vrijeme misnog slavlja svirao je bogoslov Stipe Gabrić. (KVRPP BiH)

Foto: Ivan Popović