23.10.2019

Izašao novi broj "Vijesti" HRK-a i KVRPP BiH

Zajedničko informativno glasilo posvećeno je temi misija uz redovite rubrike te kroniku redovništva u Hrvatskoj i Bosni I Hercegovini.

Iz tiska su izašle nove "Vijesti" - Informativno zajedničko glasilo Hrvatske redovničke konferencije (HRK) i Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine (KVRPP BiH).

Misijski mjesec listopad 2019. papa Franjo je proglasio u povodu 100. obljetnice apostolskog pisma Maximum illud kojim je 1919. godine papa Benedikt XV. htio dati novi poticaj za misijsku djelatnost Crkve i u kojoj je definirao principe i prioritete katoličkih misija ad gentes za razdoblje koje traje sve do danas. U poruci za ovogodišnji Svjetski dan misija naslovljenoj „Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu“, papa Franjo ističe da je danas važno obnoviti misijsko djelovanje Crkve te podvrći sudu, kroz prizmu evanđelja, njezino poslanje naviještanja evanđelja i donošenja svijetu spasenja Isusa Krista, umrlog i uskrslog.

Misijska je bila i tema XXII. redovničkog dana u Bosni i Hercegovini „Redovnici i redovnice u misijskom poslanju“. O toj temi predavanje je održao apostolski vizitator za Župu Međugorje i nekadašnji predsjednik Papinskih misijskih djela nadbiskup Henryik Hoser. Nadbiskup je istaknuo kako otkrivanje misijskog poslanja svakog redovnika uključuje tri točke: Božji poziv, naš odaziv i potvrdu autentičnosti poziva unutar redovničke zajednice, te promišljanje o trenutku kada smo izrekli Gospodinu svoje „Evo me!“ Posljednja točka je od iznimne važnosti za svakog redovnika i redovnicu jer je ona početak ostvarivanja njezinog misijskog poslanja.

Temi misija bila je posvećena i ovogodišnja Skupština HRK. Otac Srećko Rimac predstavio je dokument Kongregacije za evangelizaciju naroda Kršteni i poslani: „Kristova Crkva u misiji u svijetu“.

Osim toga na Hrvatskom katoličkom radiju započeo je ciklus emisija o redovništvu „Pozvani i poslani“, a takav naslov emisije nadahnut je obilježavanjem stote obljetnice dokumenta Maximum illud.

Povjerenstvo HRK za medicinske sestre redovnice organiziralo je seminar o temi: Svjedočiti milosrdnog Spasitelja u svakodnevnici. Na seminaru je sudjelovalo 50 sestra iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ove Vijesti donose događanja od kraja lipnja do kraja rujna 2019. Među događanjima posebno se izdvojilo Redovničke dane u Hrvatskoj i Redovnički dan u Bosni i Hercegovini, potom izvanrednu Skupštinu Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH, Susret animatora za duhovna zvanja (nad)biskupijskih i redovničkih zajednica te Studij „Teologije posvećenog života“.

U zajedničkom prilogu predstavljene su doživotno zavjetovane redovnice u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u 2019. godini.

Na kraju se, kao i uvijek, donosi kronika redovništva. (ika)