04.03.2019

Govor provincijske predstojnice s. Kate Karadža na proslavi jubileja Družbe

Govor provincijske predstojnice Bosansko-hrvatske provincije s. Kate Karadža u prigodi slavlja jubileja na Kovačićima prenosimo u cijelosti.

Školske sestre franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina proslavile su u nedjelju 3. ožujka 2019. u Sarajevu-Kovačići 150. obljetnicu utemeljenja svoje Družbe. Tom prigodom nazočnima se obratila provincijska predstojnica Bosansko-hrvatske provincije s. Kata Karadža čiji govor prenosimo u cijelosti:

 

Sve vas dragi naši gosti srdačno pozdravljam i želim mir i dobro!

Jubilarna godina nas Školskih sestara franjevki Krista Kralja otvorena je na 13. rujna prošle godine u Mariboru i zatvorit će se 7. rujna ove godine također u Mariboru. U nizu milosnih događaja i slavlja koje obilježavamo na razini Družbe, Provincija i Regije jesu i međuprovincijski koncerti koje mi danas imamo ovdje u Sarajevu. Okupile smo se iz četiri provincije ali smo ujedinjene sa svim sestrama drugih provincija i Rimske regije. Čast nam je da tu radost zajedništva dijelimo i sa našom vrhovnom predstojnicom baš ovdje u Sarajevu.

Za našu Bosansko-hrvatsku Provinciju Prečistog Srca Marijna važno je spomenuti da smo prošle godine proslavile 75. obljetnicu osnutka Provincije. Ove godine obilježavamo 90 godina od dolaska prvih sestara iz Maribora u Bosnu. Na poziv braće franjevaca davne 1929. godine sestre su došle u franjevačke odgojne ustanove Sarajevo (Bistrik) i Visoko. Ta naša bratsko-sestarska i franjevačka povezanost je od samih početaka što se također očituje i u ovom današnjem obilježavanju našega jubileja.

Slaviti jubilej znači u datom trenutku obuhvatiti i oživjeti prošlost, uranjati u sadašnjost, usmjeravajući pogled prema budućnosti. Godina 2019. - Jubilarna godina - za nas školske sestre franjevke Krista Kralja je osvrt na 150. godina od utemeljenja i života naše Družbe. To je zaustavljanje u našem danas prepoznavajući izazove, potrebe i ponude našeg vremena, našeg trenutka, kao i uzdizanje pogleda prema horizontima nade u budućnost. Ono što bitno obilježava ovaj jubilej jest prepoznavanje Božje prisutnosti u hodu naše Družbe kroz 150 godina. Zato je ovo naše slavlje prvenstveno događaj radosti i zahvaljivanja na daru ustrajnosti, služenja i ljubavi Bogu, zahvaljivanja na svim Njegovim darovima kojim smo bile obdarivane u svakom vremenu. Na poseban način svoju zahvalu smo izrekle u najuzvišenijem daru euharistije, koju smo upravo slavili.

Vas, uzoriti Kardinale, pozdravljam i zahvaljujem za predslavljenje euharistijskog slavlja kao i na Vašoj nazočnosti na proslavi ove velike obljetnice. Također pozdravljam Apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini mons. Luigia Pezzuta kao i savjetnika Apostolske nuncijature mons. Henryka M. Jagodzinskog. Zahvaljujem za vašu nazočnost.

Eccelenzza reverendissima, accompagnato con mons. Jagodzinski, La saluto cordialmente e ringrazio per La presenza qui tra di noi. Benvenuti!

Pozdravljam i zahvaljujem Vama mnogopoštovani oče provincijale fra Jozo Marinčiću za raspoloživost i gostoprimstvo koje ste nam pružili kao nadahnute riječi koje ste nam uputili u homiliji. Hvala također i vašoj braći franjevcima u ovom samostanu fra Nikici Vujici i fra Damiru Paviću. Pozdravljam i sve druge svećenike ovdje nazočne.

Najsrdačnije pozdravljam vrhovnu predstojnicu naše Družbe s. Klaru Šimunović, koja je ujedno i u kanonskom pohodu sestrama naše Provincije. Sestro Klara dobro došli i ugodno se osjećajte ovdje u Sarajevu i cijeloj našoj provinciji. Radost mi je pozdraviti i provincijske predstojnice: iz Mariborske provincije s. Tereziju Tomazin; Splitske provincije s. Andreu Nazlić i Mostarske provincije s. Zdenku Kozina kao i sve sestre koje su došle iz spomenutih provincija.

Srdačno pozdravljam redovnice drugih redovničkih zajednica u Sarajevu: sestre Služavke Malog Isusa, sestre Kćeri Božje ljubavi, sestre Milosrdnice sv. Vinka Paulskog, sestre Klanjateljice Krvi Kristove. Riječi pozdrava i zahvale upućujem i franjevačkim bogoslovima pod ravnanjem fra Emaunuela Josića, koji su se svojom nazočnošću i pjesmom također pridružili proslavi naše obljetnice. Vama, dragi vjernici iz Sarajeva i drugih mjesta upućujem također iskrene pozdrave i zahvale za vaš odaziv. Također, zahvaljujem svima onima koji su nam pomogli pri organizaciji ovoga slavlja na bilo koji način.

Ljepota današnjeg slavlja je osobito u radosti zbog zajedništva svih ovdje nazočnih. No na poseban način ta ljepota se odražava u zajedništvu sestara naših četiriju provincija: Mariborske, Mostarske, Splitske i Bosansko-hrvatske te združenom pjevanju zborova sestara za vrijeme euharistijskog slavlja kao i na pojedinačnom nastupu na koncertu, u kojem ćemo uživati u nastavku.

Na koncu, dopustite mi da na poseban način uputim toplu riječ dobrodošlice i pozdrava sestrama članicama zborova, kao i sestrama moje Provincije koje su, mogu reći, i domaćin ovoga susreta i slavlja. U njihovo ime i osobno sve vas još jednom pozdravljam i dobro nam došli!

Zbor je mnogo više od samoga skupa pojedinih glasova, stoga neka nastupi zborova sestara budu skladna harmonija jedinstva i ljepote našega zajedništva, naše zajedničke hvale Bogu u čije ime smo ovdje i sabrani. Vaše pjevanje, drage sestre, neka bude nastavak euharistijske radosti i zahvalnosti Bogu kojemu mi danas, poput psalmiste, kličemo jer velika nam djela učini Gospodin!

Završit ću riječima zahvale i slave Bogu Franjinim riječima, koje su ujedno i geslo naše Jubilarne godine: Hvalimo Gospodina, zahvaljujmo i služimo njemu u poniznosti!

Svima želim ugodne nastavak zajedništva.

S. M. Kata Karadža

provincijska predstojnica