09.10.2018

Bogoslovi Bosne Srebrene posjetili Gradišće

Zajednice gdje žive i djeluju gradišćanski Hrvati posjetio je zbor franjevačkih bogoslova, predvođeni dirigentom fra Emanuelom Josićem.

Franjevački bogoslovi Bosne Srebrene, njih petnaest, predvođeni dirigentom zbora fra Emanuelom Josićem posjetili su od 5. do 7. listopada 2018. zajednice gdje žive i djeluju gradišćanski Hrvati.

U subotu, 6. listopada upriličen je svečani koncert zbora „Pax et bonum“ u slavnoj dvorani Josepha Haydna koja se nalazi u kompleksu dvorca Esterhàzy. Bosanski franjevački bogoslovi kao gosti koncerta izveli su četveroglasnu klapsku obradu pjesme „Vela Luka“ u čast nedavno preminulog glazbenika Olivera Dragojevića. Na koncertu je, uz druge uvažene goste, sudjelovao i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić.

U nedjelju, 7. listopada bogoslovi su sudjelovali na središnjem euharistijskom slavlju u povodu tradicionalnog marijanskog hodočašća gradišćanskih Hrvata „Kraljici očenašev na Brig“. Pontifikalnom Misom predsjedao je željezanski biskup mons. Egidije Živković u zajedništvu s provincijalom Marinčićem i drugim prisutnim svećenicima. Tamburaški orkestar Franjevačke bogoslovije u Sarajevu pod Misom je izveo dvije pjesme, a nakon Mise upriličili su ispred crkve kratak koncert s duhovnim i svjetovnim pjesmama. Mons. Živković zahvalio je bogoslovima i provincijalu Marinčiću na posjetu istaknuvši važnost prisutnosti i djelatnosti franjevaca u povijesti gradišćanskih Hrvata. Prilikom njihovih migracija iz „starih domovina“: Hrvatske i Bosne i Hercegovine na područje današnje Austrije, Mađarske i Slovačke u 16. stoljeću kao njihovi duhovni pastiri i voditelji došli su franjevci. Zahvaljujući njihovoj djelatnosti gradišćanski Hrvati očuvali su svoj jezik i kulturu. Mons. Živković na poseban način zahvalio je provincijalu Marinčiću na današnjoj djelatnosti bosanskih franjevaca na području njegove biskupije. Četvorica bosanskih franjevaca pastoralno se skrbe za devet župa koje nastanjuju gradišćanski Hrvati.

U poslijepodnevnim satima bogoslovi su posjetili župe Filež i Veliki Borištof gdje pastoralno djeluju bosanski franjevci fra Božidar Blažević i fra Zoran Tadić. U obje župe bogoslovi su svirali pod svetim misama i upriličili kratki koncert za puk.

(www.bosnasrebrena.ba)