11.09.2018

Slavlje polaganja prvih zavjeta ŠSF u Bijelom Polju

Prve privremene zavjete položile su: s. Arkanđela (Ivona) Jurčević, s. Marija Budimir, s. Magda Glibić, s. Monika Ćorić i Marija Boban.

Na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna 2018. godine, u samostanu sv. Franje u Bijelome Polju, nakon što su završile godinu novicijata, obukle su redovničko odijelo i položile prve privremene redovničke zavjete novakinje: s. Arkanđela (Ivona) Jurčević (župa sv. Mihovila arkanđela – Tomislavgrad), s. Marija Budimir (župa Bezgrešnog začeća BDM – Posušje), s.  Magda Glibić (župa sv. Marka – Cim/Mostar), s. Monika Ćorić (župa sv. Luke – Ilići/Mostar) i s. Marija Boban (župa sv. Petra i Pavla – Mostar).                    

Svečanu misu s početkom u 16 sati predvodio je fra Tomislav Pervan, duhovnik sestara, u zajedništvu s generalnim vikarom hercegovačkih biskupija mons. Željkom Majićem te župnicima iz rodnih župa sestara zavjetovanica i drugim svećenicima koji su sa sestrama podijelili ovaj radosni događaj. Osim sestara Provincije na sv. misi i obredu zavjetovanja prisustvovale su i obitelji, rodbina i prijatelji zavjetovanica. Euharistijsko slavlje pratio je sestarski zbor.

Nakon navještaja Evanđelja uslijedio je čin prozivanja sestara novakinja, a potom je predsjedatelj slavlja nazočnima uputio prigodnu homiliju. Poput one dvojice učenika iz Ivanova evanđelja koji se uputiše za Isusom vidjeti gdje Učitelj stanuje i ostadoše s njim, drugovaše s njim onaj dan, i današnje zavjetovanice su tražile i našle. Duboku čovjekovu čežnju za Bogom ispunio je konkretan Božji poziv na susret s njim, susret koji mijenja život. Navodeći Karla Rahnera i njegovo djelo „Što znači ljubiti Isusa“, fra Tomislav je pojasnio što znači susresti Gospodina u životu i koji je smisao zavjeta – dati Bogu najdragocjenije, najljepše…

Nakon izrečene homilije nastavljen je sam obred polaganja zavjeta. S. Arkanđela, s. Marija, s. Magda, s. Monika i s. Marija svoje su Prve zavjete poslušnosti, siromaštva i čistoće na godinu dana položile u ruke provincijske predstojnice s. Zdenke Kozina. Nakon izrečenog obrasca zavjetovanja uslijedila je dodjela znakova zavjetovanja – koprene, trnovog vjenčića i Pravila Družbe.

Prije završnog blagoslova novozavjetovanim sestrama čestitala je prigodnim riječima provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina i između ostaloga kazala: „Drage sestre: Arkanđela, Marija, Magda, Monika i Marija, ovo je vaše slavlje u kojem ste javno, pred Crkvom, obećale da će te narednu godinu živjeti u poslušnosti, bez vlasništva i u čistoći. U današnjemu vremenu i kulturi koja svoju sigurnost polaže u materijalna dobra, u prividnost vanjskog izgleda i tjelesnih užitaka, u neobuzdano traženje samoostvarenja i vlastitih projekata vaša se odluka može razumjeti jedino pozivajući se na pokretačku snagu 'božanskoga nadahnuća' i obuzetost ljubavlju Božjom razlivenom u srcima po Duhu (Rim 5,5b). Stoga ste dobro učinile odabirući upravo ovu misao sv. Pavla kao geslo ove svečanosti i 'lozinku' vašega redovničkog opredjeljenja. Drago nam je što ovo slavlje pada u vrijeme pripreme za slavlje 150. obljetnice Družbe i 120. od dolaska prvih sestara u Hercegovinu. Prepoznajući u karizmi Školskih sestara franjevaka vlastiti put vi unosite novu svježinu u život naše Zajednice i Crkve.“

Na kraju misnog slavlja uslijedilo je čestitanje novozavjetovanim sestrama i slikanje s članovima obitelji i prijateljima te zajedničko druženje. (šsf)