18.09.2017

Doživotni zavjeti s. Franciske Ivanović, članice ŠSF-Sarajevo

U nazočnosti sestara, rodbine, prijatelja i vjernika, doživotne zavjete s. Franciske Ivanović primila je provincijska predstojnica s. Kata Karadža.

U nedjelju, 17. rujna, kalendarski na blagdan Rana sv. Franje, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu za vrijeme svete mise doživotne redovničke zavjete položila je s. Franciska Ivanović, članica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić u koncelebraciji brojnih svećenika. U nazočnosti sestara, rodbine, prijatelja i vjernika sestra je izrekla Gospodinu svoje doživotno „Da“, a njezine je zavjete primila provincijska predstojnica s. Kata Karadža.

Slavlju doživotnih zavjeta prethodila je jednomjesečna duhovna priprema pod vodstvom s. Celine Vidak. Kao odgojiteljica ona je na svetoj misi, nakon naviještene Božje riječi, po imenu prozvala sestru zavjetovanicu na što je ona odgovorila: „Zvao si me, Gospodine. Evo me!“.

U svojoj homiliji Kardinal je govorio o praštanju posebno se osvrćući na molitvu Očenaša u kojoj molimo da Gospodin otpusti nama kako i mi otpuštamo dužnicima našim. Poticaj je to na beskrajno praštanje. Praštanje je pak put na koji kreće svaki kršćanin, a neki se, poput s. Franciske, odluče slijediti Krista u redovničkom staležu živeći siromaštvo, čistoću i poslušnost. Čestitajući joj taj hrabar korak kardinal Puljić poželio je sestri ustrajnost u hodu s Kristom.

Nakon čina prostracije prilikom kojeg je sveukupna zajednica Litanijama obreda redovničkog zavjetovanja molila za zagovor svim svetima, uslijedio je obred zavjetovanja. Sestra Franciska je pred provincijskom predstojnicom, s. Katom Karadža, izrekla obrazac zavjetovanja kojim je obećala da će doživotno živjeti u siromaštvu, poslušnosti i čistoći prema Pravilu trećeg samostanskog reda svetog Franje Asiškog i prema Konstitucijama. Nakon što je s. Kata primila njezine zavjete te ona na oltaru potvrdila svoju odluku vlastoručnim potpisom, uslijedio je blagoslov i primanje prstena koje je znak vjernosti Kristu i Crkvi.

Pri kraju euharistijskog slavlja nazočnima se, uime Zajednice sestara franjevki obratila s. Kata Karadža, istaknuvši kako je svako liturgijsko događanje susret božanskoga i ljudskoga. Bog silazi u ljudsku svakodnevnicu računajući na našu suradnju, a od polaganja doživotnih zavjeta na poseban način računa na otvorenost s. Franciske. Moleći zagovor asiških svetaca, sv. Franje i sv. Klare, s. Kata je novozavjetovanoj sestri poželjela mir i ustrajnost. Zahvalila je također svima koji su doprinijeli slavlju polaganja doživotnih zavjeta.

Nakon mise slavlje je zajedničkim objedom nastavljeno u sestarskom samostanu Prečistog Srca Marijina na Bjelavama.

(šsf)