25.04.2017

Godišnji susret ŠSF odgajateljica i provincijskih predstojnica

Fra Slavko Soldo pozvao je na promišljanje o vlastitom i zajedničkom životu te postavio upit koliko smo mi danas uistinu autentični znak evanđeoskog posvećenja.

U radosnom ozračju uskrsnog vremena, 22. travnja 2017. godine, u samostanu Svete Obitelji u Mostaru, upriličen je redoviti godišnji susret odgajateljica i provincijskih predstojnica triju hrvatskih provincija Školskih sestara franjevki.

Susret je započeo molitvom, a dobrodošlicu svima izrazila je s. Zdenka Kozina, provincijska predstojnica Mostarske provincije. „Tragajući za učinkovitijim stavovima u odgojnom procesu i oduševljavanju mladih za vrjednote redovničkog poziva svjesne smo odgojne uloge zajednice i odgovornosti svake pojedine sestre, počevši od odgajateljica koje izbližega prate naše najmlađe. Neka nas i današnje promišljanje o formaciji učini sposobnijima 'obrazložiti nadu koja je u nama' (1Pt 3,15) i neka nas podsjeti da trebamo učiti od Isusa kako bi smo mogle s mnogo poštovanja, otvorenosti i povjerenja pomoći mladima razumjeti što Bog od njih traži i odgovoriti na Njegov poziv“, istaknula je u pozdravnom govoru s. Zdenka.

Zatim su odgajateljice prema predviđenom dnevnom redu podnijele izvješća o radu u svim skupinama početnog odgoja kroz proteklu godinu te izmijenile iskustva. Uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Slavko Soldo. U prigodnoj homiliji fra Slavko je pozvao sve nazočne na promišljanje o vlastitom i zajedničkom životu te postavio upit koliko smo mi danas uistinu autentični znak evanđeoskog posvećenja, koliko smo zahvaćeni osobom Isusa Krista i koliko ga naviještamo drugima. Govoreći o važnosti uloge odgajatelja istaknuo je strpljivost kao jednu od najpoželjnijih sposobnosti i kvaliteta odgajatelja te mudrost vođenja odgajanika u odgojnom procesu. Nakon misnog slavlja, uslijedio je zajednički objed sa sestrama samostanske zajednice.

Potom su sestre nastavile s radom, sa izmjenom iskustava i planiranjem zajedničkih projekata na području početnoga i trajnoga odgoja. Na završetku je s. Zdenka zahvalila svim sestrama na odazivu i plodnome radu. Na kraju susreta upriličen je kratki izlet na „Groblje mira“ na Bilima: sestre su mogle vidjeti veliki kompleks Memorijalnog centra i novoizgrađenu crkvu posvećenu svetom Josipu, dok drugi sadržaji kompleksa uključujući i pedeset tisuća križeva s imenima i prezimenima stradalih u Drugom svjetskom ratu i poraću te Domovinskom ratu tek čekaju svoju realizaciju.

Obogaćene susretom s Uskrslim Gospodinom i jedne s drugima, sestre su se rastale sa željom i molitvom u srcu da Uskrsli svojim mirom, radošću, nadom i vjerom ispunja njihove živote, sve one s kojima žive, koje odgajaju i kojima su poslane. (S. Marijana Selak)