20.04.2017

75. obljetnica ŠSF Bosansko-hrvatske provincije i predstavljanje knjige o povijesti Zajednice

Knjigu o prvoj pisanoj povijesti „Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije“ napisala je s. Željke Dramac, a predstavljena je u dvorani FMSC u Sarajevu.

Na uskrsni ponedjeljak 17. travnja 2017., održano je zborovanje Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina o 75. obljetnici osnutka Provincije.

Okupljanjem mnogobrojnih sestara koje svoje poslanje vrše u Bosni, Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj započelo je ovo zborovanje u Visokom, mjestu za sestre vrlo značajnom budući da je tu bilo prvo provincijsko sjedište (1942.) odakle se razvijala Provincija kroz ratno i poratno razdoblje. Svojim dolaskom iz Slovenije ovaj susret su uzveličale i sestre iz Mariborske provincije na čelu sa provincijskom predstojnicom s. Terezijom Tomazin. Njihov dolazak ujedno je podsjetio na dolazak i djelovanje brojnih sestara Slovenki u prošlom stoljeću zahvaljujući čijem služenju na našim prostorima su se stvorili uvjeti i za osnivanje Provincije.

U franjevačkoj samostanskoj crkvi u Visokom u 11 sati započelo je svečano euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene, u koncelebraciji braće franjevaca. Na početku mise gvardijan fra Franjo Radman je izrazio dobrodošlicu svim sestrama u ime sve braće koji su kroz sestarsko služenje u Visokom mogli iskusiti majčinsku i sestrinsku brižnost i ljubav. Istaknuvši kako brojne generacije visočkih đaka pamte sestre po dobru, svoje obraćanje fra Franjo završio je riječima: „Sestre, dobro došle u rodnu kuću!“ Potom se svima okupljenima obratila provincijska predstojnica s. Kata Karadža koja je zaželjevši svima sretan i blagoslovljen Uskrs izrazila hvalu Bogu zbog ovog povijesnog dana za Provinciju koji želimo proživjeti u ozračju radosti i zahvalnosti. „Ovo je dan koji svoju veličinu, posebnost i svoj razlog radosti pronalazi u tome što ga učini Gospodin!“ rekla je s. Kata te nad daljnjim hodom Provincije zazvala Božji blagoslov: „Neka Bog i nadalje pobuđuje na vjerno služenje sve nas koje smo se na Njegov poziv odazvale. Neka Bog Svemogući obdari našu Provinciju novim duhovnim zvanjima.“ Drugi dio sestarskog zborovanja odvijao se u novom provincijskom sjedištu i novoizgrađenom kompleksu u Sarajevu na adresi Bjelave 85.

U sklopu Zborovanja sestara o 75. obljetnici osnutka Provincije, predstavljena je u  večernjm satima u multimedijalnoj dvorani Franjevačkog međunarodnog studentskog centra u Sarajevu knjiga „Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije“ autorice s. Željke Dramac. Prema riječima provincijske predstojnice s. Kate Karadža koja se na početku predstavljanja knjige obratila mnogobrojnim uzvanicima, ovom monografijom „dostojno je okrunjena naša prošlost u Bosni - od dolaska sestara iz Maribora u Bosnu (Visoko i Sarajevo) 1929, i djelovanja Mariborske provincije Bezgrešnog Začeća, a zatim osnivanja naše, Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina 1942. te njezina razvoja i djelovanja na podružnicama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i inozemstvu - do danas.“

Sestra Kata je izrazila priznanje i zahvalnost s. Željki Dramac koja se vrlo strpljivo i brižno posvetila istraživanju građe i pisanju ovog značajnog djela o Provinciji kao i svima koji su dali svoj doprinos da ovo djelo bude objavljeno i predstavljeno.

Moderator večeri bio je gosp. Hrvoje Vranješ koji je najavio predstavljače koji su govorili o knjizi: s. Nataliju Palac, dr. Marka Karamatića, dr. Ivana Šarčevića, dr. Jozu Džambu te samu autoricu s. Željku Dramac, kao i glazbene umjetnike koji su nastupali u glazbenom dijelu ovog svečanog programa: Anamariju Marić (violina) i Bartolomeja Stankovića (klavir).

Sestra Natalija Palac, posljednja prethodna vrhovna predstojnica Družbe, istaknula je kako je ova knjiga vjeran doprinos crkvenoj povijesti i redovništvu na našem području. Ne imajući na raspolaganju prethodno sabrane arhivske podatke, pred s. Željku je stavljen izazov samostalnog prikupljanja i proučavanja raznovrsnih izvora kojima je pristupala oprezno, razborito i s određenim odmakom. Predstavivši kratko sadržaj ove knjige po poglavljima, s. Natalija je naglasila kako ova knjiga ne prikazuje samo jednu povijest nego zahvaća i našu stvarnost te je ujedno i polazište za nova promišljanja i pisanja o Provinciji.

Dr. Marko Karamatić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, osvrnuo se u svojem govoru na poteškoće s kojima su se sestre zbog političkih prilika susretale prilikom svojeg djelovanja na području Bosne (zabrana rada, oduzimanje imovine,...). Fra Marko je naglasio kako je s. Željka unatoč nedostatku zapisa te po stranim državama razasutoj arhivskoj dokumentaciji uspjela stvoriti vrijedno istraživačko djelo u kojem su iscrpno opisana sva mjesta na kojima su sestre djelovale i djeluju te je konačno cjelovita slika naše zajednice sada postala jasna.

Ova knjiga nije napisana u stilu nekog panegirika sestrama, ali nije niti hladno prikazivanje prikupljenog materijala, rekao je na početku svojeg govora dr. Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, te najavio kako će njegov govor o knjizi biti usredotočen na jednu stvarnost koja se može uočiti kroz cijelu knjigu: „Sestre nikad nisu same o sebi odlučivale.“ Navodeći brojne događaje iz povijesti sestara u kojima se očituje uvjetovanost sestara o višim državnim ili crkvenim institucijama, fra Ivan je naglasio kako se treba preispitati odnos između sestara i fratara koji su se tijekom povijesti na različit način odnosili prema sestrama.

Tijekom svojeg govora dr. Jozo Džambo se obratio nekoliko puta autorici s. Željki uvjeravajući ju da je knjiga zapisana na šesto stranica zaista ugledala svjetlo dana te da je sada izručena pred čitatelja o kojem ovisi sudbina ovog vrijednog djela. Ovu knjigu koja je rezultat timskog rada može se čitati na tri načina, objasnio je dr. Džambo: kao shematizam koji sadrži brojne tablice, godine, prikaze; kao povijesni pregled raznovrsnih informacija ili pak kao neku vrstu antologije. Ukoliko je čitatelj bude čitao kao antologiju, onda će ova knjiga biti za njega zanimljiva i vrijedna literatura.

Na kraju se svima obratila i autorica ove knjige, s. Željka Dramac koja je uz pomoć mnogih osoba dugi niz godina prikupljala materijale potrebne za ovo veliko djelo. Sestra Željka se zahvalila svima koji su joj pružili nesebičnu pomoć, stručnu podršku, korisne savjete u ovom vrlo zahtjevnom radu koje je rezultiralo prvom pisanom poviješću Provincije.

Svečana, lijepa i bogata večer završila je zajedničkim druženjem. (kta/ssf.hr)