15.04.2017

Svećenici, redovnici i redovnice čestitali Uskrs kardinalu Puljiću

Čestitku kardinalu Puljiću u ime svih nazočnih izrekla je predstojnica u samostanu ŠSF Hercegovačke franjevačke provincije s. Kata Ostojić.

U skladu s tradicijom, prvi uskrsni čestitari kod nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, na Veliku subotu, 15. travnja 2017. bili su svećenici, redovnici i redovnice grada Sarajeva i oni koji su toga dana došli u glavni grad BiH. Nakon čestitanja svi će se posvetiti svojim pastoralnim i drugim obvezama.

Na čestitanje kardinalu Puljiću, pomoćnom biskupu mons. Peri Sudaru i drugim suradnicima i suradnicama u Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom te jedni drugima došli su: savjetnik Apostolske nuncijature u BiH mons. Giuseppe Trentadue u ime odsutnog nuncija mons. Luigia Pezzuta, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina s. Kata Karadža i provincijalna glavarica sestara Milosrdnica svetog Vinka Paulskog Provincije Majke Divne s. Julijana Djaković te predstavnice sestara: Služavki Malog Isusa Provincija Bezgrješnog začeća BDM, Kćeri Božje ljubavi, Školskih sestara franjevki Hercegovačke franjevačke provincije i Klanjateljica Krvi Kristove, kao i superior Družbe Isusove u Sarajevu pater Krešimir Djaković, predstavnici raznih crkvenih institucija te drugi svećenici, časne sestre i đakoni.

Čestitku kardinalu Puljiću u ime svih nazočnih izrekla je predstojnica u samostanu Školskih sestara franjevki Hercegovačke franjevačke provincije s. Kata Ostojić koja je na početku napomenula da „svatko od njih ima svoju ulogu u mjesnoj Crkvi te kao takvi daju svoj doprinos općem dobru u ovom svijetu koje usmjerava prema onom trajnom, vječnom“.

„Četrdeset dana korizmenog hoda kroz odricanje i nastojanje oko dobra preslikava naš ovozemaljski život u svojoj srži. Vrijeme iza nas je vrijeme promišljanja o Božjoj ljubavi prema čovjeku, ljubavi koja se žrtvuje neizmjerno, besprijekorno, do iznemoglosti ljudskog poimanja i shvaćanja... Isus je taj koji je na sebe preuzeo smrt te joj otupio oštricu i dokinuo moć, čime pokazuje svu svoju ljudsku bliskost suosjećajući sa svojima, s prijateljima, te pokazujući neizmjernu ljubav 'koja je jaka kao smrt' (Pj 8,6). Prijateljevati s Isusom znači radovati se odvaljenoj stijeni naše neiskrenosti, naše taštine, naše sebičnosti, naše oholosti“ kazala je s. Kata ističući da je „najradosnija vijest koja zadesi ljudski rod upravo događaj Uskrsa“.

„Ljubav je ta koja je nadjačala smrt; ona nije jaka kao smrt; ona je najjača jer je Božje djelo, jer je djelo Gospodina koji želi i daruje život, a ne propadljivu smrt. Po Kristovu uskrsnuću postajemo zapravo sretnici jer on dar svog uskrsnuća dijeli s nama živućima već ovdje na zemlji, a ne tek u konačnom ostvarenju nakon ovog života. Uskrsni izlazak iz zarobljenosti grobne propadljivosti znak je naše nade, i ovozemne i onozemne: ,Krist uskrišen od mrtvih, vise ne umire, smrt njime vise ne gospoduje' (Rim 6,9). Ljubav pobjeđuje preko Uskrsa jer izvor života ne ostaje u vlasti smrti“ rekla je s. Kata te poželjela da ih „u ovome trenutku čudnih osuda, neka nepravde ne podijele, a poteškoće ne obeshrabre“. „Opće dobra neka nam bude iznad naših sebičnih interesa. Uzoriti, Vama i preko Vas cijeloj Vrhbosanskoj nadbiskupiji želim sretan Uskrs i Božji blagoslov“, kazala je s. Kata.

Zahvalivši s. Kati i svim nazočnima za upućene čestitke, kardinal Puljić je kazao da je ovo okupljanje „divna prilika da se osobno susretnemo i pružimo ruke zajedništva u Gospodinu dok idemo ususret slavlju Uskrsa“. Podsjetio je na misao sv. Augustina da istinu o vjeri treba „dotaknuti srcem“ napominjući da je papa Franjo nastavio tu misao kada je rekao da ono što se priopćuje u Crkvi, ono što se prenosi u njezinoj životnoj tradiciji, jest novo svjetlo koje se rađa iz susreta s Bogom živim, sa svjetlom koje dotiče osobu u dubini njezina bića, u srcu, uključujući njezin um, njezinu volju i osjećajnost, ostvarujući je živim odnosom u zajedništvu s Bogom i drugima (Lumen fidei 40) .

„U tom duhu želim svakom od nas taj osobni susret sa živim Bogom, Uskrslim Kristom, koji zahvaća u srce, volju, razum, osjećaje i cijelo biće. Tada će biti više svjedočke nade i životne radosti. Dok vam čestitam Uskrs, želim da vas i sve nas zahvati ta radost vjere o kojoj govori sv. Ivan kada je zapisao Isusove riječi: 'Da vaša radost bude potpuna' (lv 15,11). Moramo biti iskreni i reći da smo izgubili tu radost evanđelja, jer su mnogi osobni ali i globalni uzroci, koji su nam ukrali nadu i oteli radost te zamutili životni cilj. Zato želim da u slavlju Uskrsa otkrijemo taj izvor radosti te radosno živimo svoje zvanje i poslanje; da radosno naviještamo Radosnu vijest, da se radujemo Isusu u svim oblicima njegove prisutnosti, a pogotovo u onome kojima smo poslani i koji nas trebaju. Mi jedni druge trebamo i naši susreti bit će obogaćujući ako prepoznamo uskrsloga, živoga koji se izjednačuje sa svakim mojim bratom i sestrom. Obećao je trajno biti među nama i u nama. Svatko od nas dozivi svoj veliki petak i zacakli se suza trpljenja u ocima našeg života. Tu su brojne rane koje nosimo, bilo od vlastitih slabosti bilo dobivenih od drugih. To je životna drama našeg vremena. Tada se znade navući 'tmurni oblaci' koji otimaju nadu. U Krista gledati i razveseliti se. Raspeti Krist je uskrsnuo! Kada izgleda da je sve potonulo, Bog nalazi načina pobjede života nad smrću, dobra nad zlim. Zato i ovaj Uskrs želimo doživjeti kako bi u nadi živjeli, jer povjerovasmo u Onoga koji od mrtvih uskrisi Isusa Gospodina našega. (usp. Rim 4,18,24). Želim da naša radost bude potpuna, jer povjerovasmo Uskrslome“, kazao je kardinal Puljić te pozvao sve na zajedničko druženje. (kta)