12.12.2016

Proslava zaštitnice Provincije Bezgrešnog začeća BDM i dana preminuća Utemeljitelja

Središnje misno slavlje na sam dan svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije predslavio je biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar.

Sestre Služavke Maloga Isusa, Provincije Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije proslavile su 8. prosinca 2016. godine dan Provincije i svoju zaštitnicu kao i dan preminuća oca Utemeljitelja, sluge Božjega Josipa Stadlera. Samoj proslavi prethodila je trodnevna priprava u samostanu „Egipat“ koju su animirale sestre odgojiteljice i djeca Stadlerova dječjeg Egipta.

Kroz tri dana, 5. - 7. prosinca 2016. djeca su sa sestrama odgojiteljicama nastojale približiti sestrama događaje vezane za svetkovinu Bezgrešnog Začeća.

Prvi dan djeca su sa s. M. Klarom Jerković scenski prikazala događaj iz Utemeljiteljevog života o poznatom brodu Imakulata; kako ga je Stadler kupio i u koju svrhu je služio, te kako je prodajom broda Imakulate uspio vratiti sve dugove prije svoje smrti. Dočarali su njegovu zabrinutost i razgovor s tajnikom oko dugova, te sreću i zadovoljstvo kod isplate dugova. Toga dana u 18 sati prof. Božo Odobašić predslavio je svetu misu, uz sudjelovanje sestara i djece Stadlerova dječjeg Egipta te sestara iz zajednice u Apostolskoj nuncijaturi i Nadbiskupijskom ordinarijatu. U prigodnoj propovijedi prof. Božo je, tumačeći riječ Božju, naglasio Božju vjernost svojim obećanjima, od Adama i Eve, preko proroka, do konačnog ispunjenja u Isusu Kristu.

Drugi dan su sa s. M. Jelenom Jovanović sestrama približili trenutak Utemeljiteljeva preminuća, njegove zadnje trenutke koji su bili ispunjeni mukom, ali i blizinom sestara, svojih duhovnih kćeri, te njegovu do kraja odanost molitvi brevijara i pouzdanja u Boga. Svetu misu u 18.00 sati slavio je o. Luka Lučić, SJ koji je u prigodnoj propovijedi podsjetio na Stadlerov život, djelo i kreposti te vjernost Bezgrešnoj.

Treći dan pod vodstvom s. M. Sandre Kapetanović scenski su prikazali događaj ukazanja Bezgrešne u Lurdu; Bernardicu kako je, oskudno obučena, tražila drva sa svojim prijateljicama, doživjela ukazanje, te same početke Lurdskih događaja. Misno slavlje predslavio je vlč. Marko Perić, svećenik u miru, koji je također u prigodnoj propovijedi govorio o velikom Otajstvu Bezgrešne i njezinom moćnom zagovoru u našem životu. s. M. Klara Jerković

Na sam dan svetkovine Bezgrešnog začeća BDM sestre Služavke Maloga Isusa su se u većem broju okupile u sarajevskoj prvostolnici u misnom slavlju u 10.30 sati koju je predslavio pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar u koncelebraciji deset svećenika, asistenciju bogoslova te sudjelovanje bogoslovske zajednice, župljana i hodočasnika Prijatelja Maloga Isusa iz Prozora.

U prigodnoj propovijedi biskup Sudar je podsjetio da Vrhbosanska nadbiskupija slavi svoju suzaštitnicu Bezgrješno Začeće BDM i obilježava dan smrti sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, te dan sarajevske Provincije sestara Služavki Malog Isusa. U prigodnoj propovijedi kazao je da se čovjek, nakon grijeha pred Bogom osjeća gol i siromašan i zato se skriva. Unatoč čovjekove grješnosti Bog traži čovjeka jer ne želi i ne može biti bez njega. I to je najljepša radosna vijest. Podsjećajući na Božje obećanje koje je dao dok je izgonio Adama i Evu iz zemaljskoga raja, da će njihov potomak zmiji satirati glavu, mons. Sudar je naglasio da Bog, ne samo da nije zaboravio čovjeka nego mu je poslao svoga Sina. Bog ne zaboravlja! Zato izabire Majku po kojoj će se to obećanje ispuniti. Blažena Djevica Marija je postala Isusova majka u onom trenutku kada ga je začela u srcu, prihvaćajući Božju riječ, njegov plan, poziv na suradnju.

Na kraju Mise, na poziv biskupa Sudara, svi su pošli na grob sluge Božjega Josipa Stadlera i izmolili molitvu za njegovo proglašenje blaženim. Sestre Služavke Maloga Isusa su se zadržale na grobu oca Utemeljitelja otpjevavši pjesmu u njegovu čast „Još i danas dobri pastir živi“ s molitvama u srcu da ga zajedno sa Vrhbosanskom crkvom mogu častiti kao blaženika.

Slavlje je nastavljeno u samostanu „Egipat“ gdje su se sestre sa prijateljima okupile oko obiteljskog stola uz razgovor, pjesmu i druženje. (s. M. Klara Jerković/s. M. Jelena Jovanović)