27.11.2015

Kapitul na rogožinama u franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu

Predavač i predvoditelj euharistijskog slavlja je bio fra Ivan Ševo, vikar Hercegovačke franjevačke provincije, a okupilo se oko 60-ak franjevaca.

U srijedu 25. studenog 2015. u franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu održan je Kapitul na rogožinama zajedno sa duhovnom obnovom za članove Hercegovačke franjevačke provincije BDM. Predavač i predvoditelj euharistijskog slavlja je bio fra Ivan Ševo, vikar Provincije.

Program je započeo okupljanjem i kavom, nakon čega je uslijedila molitva Srednjeg časa te predavanje na temu "Godina milosrđa i život naših zajednica".

U svome predavanju fra Ivan je istaknuo kako je Godina milosrđa za nas kršćanske vjernike, redovnike i svećenike, milosno vrijeme u kojemu smo pozvani izručiti se Božjem milosrđu, te u svome poslanju i služenju biti marljivi nositelji i širokogrudni djelitelji istoga dara, kojega je potrebit svaki čovjek. Doista, nitko se ne bi spasio da nema Božjeg milosrđa. Ali Bog je tako „bogat milosrđem“ (Ef 2,4) da na ljudski grijeh nije uzvratio mjerama pravednosti, nego je „na mnoštvo grijeha odgovorio puninom opraštanja. Milosrđe uvijek nadmašuje mjeru grijeha, i nitko ne može postaviti granice praštajućoj Božjoj ljubavi.“ (MV, 3)

Nakon predavanja uslijedila je kratka stanka, kada je bila prilika za svetu ispovijed, a nakon toga sveta misa koju je predvodio fra Ivan u koncelebraciji gvardijana samostana i oko 50 svećenika i časne braće Provincije. U propovijedi fra Ivan se osvrnuo na život svetoga Franje i naglasio “da ovakav Franjin stil života, i to u cijelosti, bi trebao biti i nama, njegovim suvremenim duhovnim nasljednicima, jedini stil, sveta zadaća, istinski smisao i jasan cilj kojem iz dana u dan valja zanosno kročiti – uz Božju pomoć.”

Na cijelom programu sudjelovali su i franjevački novaci i postulanti koji su asistencijom i pjevanjem, prevođeni meštrom postulanata fra Stankom Mabićem doprinijeli ljepoti misnog slavlja.

Nakon svete mise druženje se nastavilo uz objed u samostanskoj blagovaonici. (kvrppbih/miriam)