01.10.2015

Obilježavanje 19. obljetnice smrti s. M. Danke Jurčević, FDC

U župnoj crkvi sv. Petra i Pavla euharistijskim slavljem obilježen je dan mučeničke smrt s. Danke FDC uzorne katehistice i voditeljice crkvenih pjevačkih zborova.

Župa sv. Petra i Pavla u Kakanju i Družba sestara Kćeri Božje ljubavi već 19. godinu obilježavaju dan mučeničke smrti s. M. Danke Jurčević, FDC, uzorne katehistice i voditeljice crkvenih pjevačkih zborova. Tako su se i ove godine u nedjelju 27. rujna u župnoj crkvi u Kaknju okupili vjernici Kaknja i okolice, rođene sestre pokojne s. Danke, Dragica i Marija te brat Ivan s ostalom bližom rodbinom i prijateljima kao i susestre iz obližnjih zajednica: Kaknja, rodnog Viteza, Sarajeva, Tuzle,Travnika i Novog Travnika. Svi okupljeni željeli su sudjelovanjem na Svetoj misi, zajedničkom molitvom i obilaskom mjesta pogibije te pohodom zajedničkoj sestarskoj grobnici na gradskom groblju u Kaknju u kojoj počiva s. Danka i s ostalim sestrama čeka slavno uskrsnuće, zahvaliti Gospodinu za njezin život i odati dužno poštovanje za njezinu žrtvu života što je potpisala vlastitom nedužnom krvlju svjedočeći konkretnim djelima ljubavi vjeru, evanđelje i svoju pripadnost Crkvi.

Kako vrijeme odmiče ova obilježavanja obljetnice smrti s. Danke postaju sve više trenutci iskrene molitve kao i izričaj zahvale Bogu za ovo veliko svjedočanstvo vjere na prostorima gdje je Crkva kroz mnoga stoljeća bila stavljena pred izazov davanja svjedočanstva sve do mučeničke krvi.

Misno slavlje i molitvu, na poziv župnika vlč. Žarka Vujice, u koncelebraciji mons. Petra Jukića, nekadašnjeg kakanjskog župnika i vlč. dr. Mirka Šimića, predvodio je dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu mons. dr. Pavo Jurišić,. U svojoj je prigodnoj riječi ukazao na vrlo čudne i do danas, usprkos izrečenoj određenoj sudskoj presudi, nerazjašnjene okolnosti ubojstva s. Danke. Još je više nazočne pozvao da ohrabreni njezinim vjernim služenjem i svjedočkim primjerom uznastoje sve više vršiti Božju volju i svakodnevno svjedočiti svoju vjeru dosljednim i praktičnim kršćanskim životom.

Sestra Danka Jurčević rođena je 29. siječnja 1950. u Jardolu, župa i općina Vitez od roditelja Joze i Lucije r. Frljić. Doživotne redovničke zavjete položila je u Zagrebu 15. kolovoza 1970. u Družbi sestara Kćeri Božje ljubavi. Službovala je u Kaknju, Puli, Zapolju, Sarajevu, Derventi i ponovno u Kaknju gdje je mučenički ubijena 30. rujna 1996. pokraj zgrade župnog Caritasa kod župne crkve u 20.10 sati. Po svemu sudeći, ubojstvo je unaprijed isplanirano i izvršeno s osam uboda i posjekotina nožem. Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić je tijekom Mise zadušnice i obreda ukopa, uz sudjelovanje oko 8000 vjernika, sestru Danku nazvao našom novom mučenicom. (kvrppbih/kta)