30.09.2015

Zahvalno provincijsko hodočašće sestara Kćeri Božje ljubavi

O 4. obljetnici beatifikacije blaženih Drinskih mučenica, pedesetak sestara i sedam kandidatica uputile su se na hodočašće u Sarajevo, Pale i Goražde.

Prigodom Godine posvećenog života i o 4. obljetnici beatifikacije blaženih Drinskih mučenica, pedesetak sestara, iz većine zajednica Provincije, i sedam kandidatica uputile su se 26. i 27. rujna na hodočašće u Sarajevo, Pale i Goražde. Ta su mjesta vezana uz početke djelovanja sestara na ovim prostorima, a osobito uz život, mučeničku smrt i proslavu beatifikacije Drinskih mučenica-prvih blaženica Družbe. Nakana hodočašća bila je, prema riječima s. Elvire Tadić, provincijalne glavarice, u zahvalnosti obnoviti sjećanja i uspomene na život i djelovanje s. Jule i četiriju susestara i moliti njihov zagovor za što vjernije življenje vlastite posvećenosti kako bi mogle odgovoriti na izazove našega vremena.

Hodočasnice su 26. rujna krenule iz Zagreba te su po dolasku u Sarajevo posjetile sestarsko groblje Betanija koje se nalazi u neposrednoj blizini Sarajeva. Tamo su im se pridružile sestre iz Albanije i Kosova, iz Bosne i iz Dalmacije. Osobito su se zadržale na grobu s. Luke Liengitz koja je umrla na glasu svetosti te joj se zbog toga, već više od sto godina, katolici, pravoslavni, muslimani i ateisti u svojim potrebama utječu, a mnogi je u pisanim molitvama i zahvalama nazivaju sveta Luka. Zatim su se uputile u Zavod sv. Josipa koji je osnovala i izgradila sl. Božja Majka Franziska Lechner, utemeljiteljica Družbe. U samostanskoj crkvi Kraljice svete krunice molile su Večernju, a potom su ispred oltara Blaženica nastavile moliti za potrebe Crkve, Družbe i Provincije.

Drugi dan hodočašća, nedjelja 27. rujna, započeo je euharistijskim slavljem koje je predslavio mons. Mato Zovkić. Nakon mise sestre su se uputile prema Palama gdje su pohodile crkvu Sv. Josipa u koju su često na slavlje mise dolazile i Drinske mučenice koje su nedaleko od crkve, na Kalovitim brdima, živjele i Božju ljubav činile vidljivom u samostanu Marijin dom koji su ljudi od milja nazvali Gostinjac siromaha jer su tamo pronašli utočište i dobili pomoć u različitim potrebama. Na Palama je od 11. prosinca 1941. ugašeno djelovanje sestara jer su toga dana sestre Jula, Berchmana, Krizina, Antonija i Bernadeta, zarobljene i odvedene u pravcu Goražda, a samostan je opljačkan i zapaljen. Nakon posjeta Palama sestre su nastavile put prema Goraždu, mjestu mučeničke smrti s. Jule i susestara. U Goraždu su pohodile prostoriju u kojoj su sestre mučenice bile zatočene, a zatim su se pomolile kod spomen-obilježja koje je postavljeno 25. rujna 2011. o slavlju beatifikacije. Naposljetku su se, moleći i pjevajući, spustile do obale rijeke Drine u koju su bačena tijela mučenica. Nakon Goražda posjetile su svoju zajednicu u Kaknju te se u molitvi zadržale na mjestu gdje je 30. rujna 1996. mučenički ubijena s. M. Danka Jurčević. (IKA)