14.08.2015

Duhovne vježbe i slavlje redovničkih zavjeta sestara SMI

Sestre: M. Stana M., s. M. Jelena J., s. M. Sandra i s. M. Ana P., su obnovile zavjete, a s. M. Anica M. i s. M. Janja M., su zahvalile za 50 godina redovničkog života.

Treći turnus duhovnih vježbi u Provinciji Bezgrešnog Začeća BDM u Godini posvećenog života, sestre Služavke Maloga Isusa započele su na grobu sluge Božjega Josipa Stadlera, svoga Utemeljitelja, 8. kolovoza 2015., na dan kada Vrhbosanska nadbiskupija moli za njegovo proglašenje blaženim. Nakon misnog slavlja u katedrali Srca Isusova i molitve na Stadlerovu grobu, sestre su se zaputile u Kuću Navještenja na Gromiljaku gdje ih je dočekao voditelj duhovnih vježbi mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić.

Kroz šest dana, pod biskupovim vodstvom, snažnom riječi i očinskim srcem, sestre su u prijepodnevnim satima istraživale pisma koja je Isus, Gospodar svega svijeta i poznavatelj svačijih djela, po apostolu Ivanu, uputio sedmerim crkvama u Maloj Aziji, a sačuvana u Knjizi Otkrivenja (2,1 – 3,22). Kroz njih su upoznavale naslovnika pojedinog pisma, Kristovu legitimaciju i obilježja, pohvale i pokude dotičnom anđelu, biskupu, te terapiju koju mu Uskrsli nudi, a nakon svakog pisma imale su i domaću zadaću! Cilj je bio ispitati vlastitu savjest, „provjeriti vjeru, pravovjernost i ljubav prema Bogu i svojim službama u zajednici te uvidjeti nedostatke: namjerne poroke i slučajne mane“. Od 11.00 – 12.00 sati sestre su imale čast promatrati i klanjati se slavnom licu svoga Zaručnika u liku Presvete Euharistije ili se okupiti pod sjenicom u samostanskom dvorištu, nazvanom Tabor te promatrati taj isti odraz sv. Lica u likovima Njegovih učenika Petra Barbarića i bl. Ivana Merza o kojima je biskup Perić živo pripovijedao. Treća točka razmatranja bila je posvećena Onoj koja je zaogrnuta samim Suncem – Isusom, a literatura bijaše biskupova nova knjiga - Isusova Majka. Sestre su same odabrale članak koji će kroz šest dana razmatrati i što će u određeno vrijeme podijeliti s ostalima. Snažna i živa propovijed oca biskupa na slavlju sv. Mise u 18.00 sati bila je četvrta točka kojom ih je hranio duhovnom hranom i budio savjest na novi život.

Sve to, uz zajedničku i osobnu molitvu sestara, bijaše dobra i snažna priprema za obnovu redovničkih zavjeta 14. kolovoza 2015., u župnoj crkvi Duha Svetoga u Fojnici. Za vrijeme svetog misnog slavlja u 18.00 sati, kojeg je predvodio biskup Perić, u zajedništvu sedmorice svećenika, četiri sestre juniorke – s. M. Stana Matić, s. M. Jelena Jovanović, s. M. Sandra Kapetanović i s. M. Ana Prkić, su obnovile zavjete na godinu dana, a dvije sestre - s. M. Anica Matošević i s. M. Janja Mićić, su zahvalile Gospodinu za 50 godina redovničkog života u Družbi sestara Služavki Maloga Isusa te obnovile svoju vjernost. Nakon svečanog i radosnog slavlja sestre, svećenici, na čelu s biskupom te rodbina i prijatelji svečarica, okupili su se oko obiteljskog stola u prostorijama franjevačkog samostana na zajedničku večeru i druženje.

Za sve milosne trenutke sestre zahvaljuju dobrome Bogu – poznavatelju srdaca te mole: O Isuse, rajsko dijete, čuj nam srca smjerni glas: daj nam ljubav svoju svetu; blagoslovi sviju nas!

S. M. Jelena Jovanović