17.07.2015

Dolazak albanskih franjevačkih novaka u novicijat Bosne Srebrene

Novopristigli novaci su: fra Kristjan Camaj iz Tuza u Crnoj Gori te fra Valentin Tinaj i fra Flodian Bunjaj iz Vermosha, na krajnjem sjeveru Albanije.

U srijedu, 15. srpnja 2015., na blagdan svetog Bonaventure biskupa, u popodnevnim satima u Franjevački samostan Gorica/Livno pristigla su još trojica novaka. Novopristigli novaci pripadaju Franjevačkoj kustodiji Naviještenja Marijina u Albaniji i Crnoj Gori.

Odlukom provincijala fra Lovre Gavrana, uz suglasnost Definitorija Bosne Srebrene, i kustosa Albanske kustodije fra Aurela Gjerkaja, uz suglasnost Savjeta Kustodije, oni će godinu novicijata provesti na Gorici u Livnu, zajedno s novacima Bosne Srebrene. Dopratili su ih: kustos fra Aurel i časni brat Talijan, fra Vincenzo Focà, koji već preko 20 godina djeluje u Albaniji.

Osim samostanske i novicijatske zajednice, dočekali su ih također i provincijal fra Lovro Gavran s tajnikom Provincije fra Davorom Dominovićem.

To nije ništa neobično. To je samo prirodan nastavak  višestoljetne međuprovincijske suradnje između Bosne Srebrene i Albanije. Naime, mnogi fratri Bosne Srebrene kroz više stoljeća bili su misionari u toj zemlji.

Nova subraća novaci su: fra Kristjan Camaj iz Tuza u Crnoj Gori te fra Valentin Tinaj i fra Flodian Bunjaj iz Vermosha, na krajnjem sjeveru Albanije.

Novicijatska zajednica im izražava bratsku dobrodošlicu sa željom da napreduju na putu redovništva i svećeništva.

(kvrppbih/M.Čuturić)