16.07.2015

Proslava blagdana bl. Marije od Propetog Isusa Petković u Uskoplju

U župi Uznesenja Marijina u Uskoplju organizirana je trodnevna priprema, a na sam blagdan misno slavlje predvodio je župni vikar fra Josip Mihael, OFM.

U župi Uznesenja Marijina u Uskoplju, u četvrtak 9. srpnja svečano je proslavljen blagdan bl. Marije od Propetog Isusa Petković. Taj blagdan Kćeri milosrđa koje djeluju u toj župi slave kao blagdan svoje bl. Majke utemeljiteljice. Tim povodom u župi je organizirana trodnevna duhovna priprema, a na sam blagdan misno slavlje predvodio je župni vikar fra Josip Mihael, OFM koji se u svojoj propovijedi osvrnuo na život i poslanje bl. Marije Petković kroz imperativ milosrđa kao djelatne ljubavi. Zahvalio je i sestrama na njihovom djelovanju i požrtvovnom radu u župi.

Nakon mise slavlje se nastavilo u župnom dvorištu uz ugodnu druženje, ples i pjevanje.

Na poziv franjevaca na čelu sa župnikom fra Karlom Kujundžićem sestre Kćeri Milosrđa stižu u župu Uznesenja BDM u Uskoplje 19. ožujka 1983. godine. Preuzimaju apostolat za vrijeme vrhovne glavarice Goreti Krznar i pokrajinske predstojnice s. M. Eugenije Matutinović. Prve sestre koje preuzimaju službu i rad u župi bile su: s. M. Domagoja Marić i s. M. Alma Pavlović koje djeluju u: župnoj katehezi, vodstvu crkvenog pjevanja i sviranja, uređenju crkve i brigu za župno domaćinstvo. Od 1983. godine do danas sestre kontinuirano djeluju u ovoj župi Uznesenja Marijina, osim što su zbog ratnih okolnosti za kratko vrijeme izbivale iz župe. Kroz ovo vrijeme djelovalo je ukupno 13 sestara.

Sestre su u župi raspoložive za svaku suradnju s braćom franjevcima i pomoć vjernicima, a posebno djeci i mladima. Želja im uzajamno izgrađivati bolju budućnost za narod i župnu zajednicu. Danas u toj župi djeluju tri sestre Kćeri Milosrđa na čelu s predstojnicom zajednice s. M. Angelinom Tokić. (kvrppbih/zupauskolje.org)