13.07.2015

Održan X. dječji kamp u samostanu SMI na Gromiljaku

Ovogodišnji kamp održan je od 6. do 9. srpnja pod motom „Slijedi me“, a sudjelovalo je stotinjak osmoškolaca od I. do završenog VI. razreda.

Sestre Služavke Maloga Isusa (SMI) i Prijatelji Maloga Isusa (PMI) iz Gromiljaka desetu godinu za redom organiziraju dječji ljetni kamp u duhovnom centru sestara SMI na Gromiljaku. Ovogodišnji kamp održan je od 6. do 9. srpnja 2015. godine pod motom „Slijedi me“. Na kampu je sudjelovalo stotinjak osmoškolaca od prvoga do završenog šestog razreda iz Gromiljaka, Kiseljaka, Busovače, Fojnice i okolice

Prvotni cilj pokretanja dječjeg ljetnog kampa bio je omogućiti svakom djetetu trenutke radosti, druženja, molitve i pjesme. Kamp je mjesto na kojemu se uči kroz igru i pjesmu s nastojanjem da pristup (Bogu, Bibliji i cjelokupnoj zbilji) bude sudionicima zanimljiv i razumljiv. Na kampu se također uči nadvladavati razlike i težiti i biti jedno.

U ponedjeljak 6. srpnja kamp je započeo misnim slavljem u župnoj crkvi „Imena Marijina“ na Gromiljaku. Euharistijsko je slavlje predslavio vlč. Jakov Kajinić – duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu. Djecu je posebno privuklo sviranje vlč. Jakova i govor o molitvi. Nakon misnog slavlja uslijedilo je upoznavanje djece, pjevanje, ples, igre, podjela i rad u radionicama, objed, aktivnosti Biblijske, kreativne, plesne i medijske radionice te na kraju djeci najdraže – vodene igre.

Dječja graja i smijeh najavili su drugi dan kampa. Djeca su dolazila sa svih strana u samostan koji je postao njihov drugi dom. Smijeh se čuo već od ranog jutra. Sve je započelo u ime Božje, molitvom i slavljenjem maloga Isusa. Slijedila je poruka dana i izvlačenje poruke kroz priču „Dvije lopte“, a potom su slijedile dječje radosti, igre, pjesme i smijeh. U podne je bio predah za molitvu i objed. Nakon tjelesne okrjepe slijedio je rad u grupama u kojima su djeca bila vrlo aktivna. U Biblijskoj se radionici obrađivao lik Josipa Egipatskog, te izvlačila pouka o važnosti obitelji i bratsko/sestrinskog stava prema svakomu. U medijskoj su radionici učili kako biti novinari. Učili su postavljati pitanja i odgovarati na njih. U kreativnoj su radionici izrađivali poklone za svoje najmilije, a u plesnoj su učili pjesme i pokrete uz pjesme koje su otpjevali na završnoj misi. Nakon radionica slijedilo je osvježenje s vodenim igrama, te razmišljanje o prijateljstvu.

Iako su bile velike vrućine, u trećem se danu okupilo oko samostana još više djece. Znali su oni da sestre i animatori misle ne samo na to da im bude lijepo, korisno i ugodno, već misle i na njihovu sigurnost. Nakon okupljanja i molitve uslijedilo je slavljenje Gospodina. Potom su se zagrijali u zajedničkom druženju i igri nakon koje je slijedila poruka dana kroz crtani film o Zakeju i bogatom mladiću. Slijedile su zatim igre, objed, radionice, igre, te osvrt na dan. Moglo bi se reći da se u trećem danu molilo, igralo i radilo. S obzirom na organizaciju i vrjednovanje u trećem danu, ocjena sudionika  bila je deset plus.

U četvrtak 9. srpnja 2015. godine, nebo iznad Gromiljaka bilo je tmurno. No, to nije smetalo dolasku, osmjehu i vedrini djece. Znali su da je to posljednji dan ovogodišnjeg kampa, pa su sa znatiželjom iščekivali što su im pripremili animatori. Nakon molitve i pjesme slijedila je Biblijska poruka dana kroz film o Isusovim čudesima. Potom se kroz igru progovorilo o životu nadbiskupa Stadlera. Nakon podnevne molitve i okrjepe uslijedile su radionice i igre, a nakon toga misno slavlje koje je predslavio mons. Ivo Tomašević – generalni tajnik BK BiH. Djeca su sa zanimanjem pratila propovijed u kojoj su i sami sudjelovali svojim odgovorima na ono što ih je mons. Ivo pitao. Molitva vjernih je uzeta od molitava koje su djeca osobno napisala, a tijekom mise su svirali i pjevali animatori PMI. Nakon mise animatori su pripremili prezentaciju u kojoj su predstavili desetogodišnji rad kampa. Kamp je završio dječjom molitvom da sva djeca na svijetu imaju kamp i animatore poput onih u Gromiljaku. (kvrppbih/Lj.Marinčić)