26.02.2015

Euharistijsko slavlje uz relikvije sv. Terezije Avilske na Stupu

Prisutnost sv. Terezije Avilske poručuje nam da se trebamo otrgnuti od osrednjosti i staviti Boga na prvo mjesto, rekao je u svojoj homiliji kardinal Vinko Puljić.

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, 24. veljače 2015. slavio je Svetu misu u samostanskoj crkvi Bezgrješne Kraljice Karmela u Sarajevu u povodu dolaska moći stopala svete Terezije od Isusa Avilske. Koncelebriralo je 19 svećenika među kojima su bili i karmelićani iz samostana u Zagrebu p. Anđelko Jozić i p. Drago Marić. Na Misi je, osim sestarske karmelske zajednice i župljana sarajevske župe Stup i drugih župa, sudjelovao i veći broj časnih sestara raznih družbi te vrhbosanska bogoslovna zajednica sa svojim poglavarima. Moći svete Terezije Avilske, prve naučiteljice Crkve, bile su postavljene ispred oltara zajedno sa slikom ove svetice, a u sarajevski Karmel bosonogih karmelićanki stigle su posredovanjem Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa u povodu petstote obljetnice rođenja sv. Terezije Avilske. Misa je izravno prenošena na valovima Radio Marije.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je kazao kako je “ovaj dan pun sadržaja” te podsjetio da su karmelićani proglasili Godinu svete Terezije u povodu petstote obljetnice njezina rođenja. “Za tu prigodu njezine moći obilaze sve karmelske zajednice. Simbolično je da se kao relikvija nosi njezino stopalo. Obnavljajući karmelski red ova redovnica je jako puno putovala i to pješice posebno pred kraj svoga života”, kazao je kardinal Puljić te podsjetio na poznatu zgodu kada se sv. Terezija, jer su je boljele noge, požalila Isusu, a Isus je odgovorio da On “tako postupam sa svojim prijateljima”, na što mu je sv. Terezija navodno uzvratila riječima: “Zato ih imaš tako malo”.

Osvrćući se na život svete Terezije, karidnal Puljić je kazao da je, prema pisanju, bila lijepa djevojka koja se planirala udati te da je sve radila promišljeno i temeljito. Istaknuo je da je i njezina odluka – poći u samostan također bila promišljena i temeljita. “Zanimljivo je da ona piše kako će taj dan zapamtiti kao jedan od najbolnijih trenutaka umiranja svijetu. Ipak je odlučila i pošla u samostan. To je nešto što se ne može razumjeti ovozemaljski nego samo iz vjere”, kazao je kardinal Puljić napominjući da Terezija nije odmah postala svetom nego da je jedno vrijeme živjela osrednjim životom dok nije doživjela posebno nadahnuće Duha. “Zadnje 22 godine svoga života išla je putem posvećenja mističnog života. Obnavljala je samostane jer je uvidjela koje je zlo živjeti osrednje. Osrednjost je otrov i neprijatelj duhovnosti. Ona je to shvatila. Zato je krenula u reformu”, kazao je kardinal Puljić dodajući da je ona obnavljala ženski,a sveti Ivan muški karmelski red. Naglasio je da je takvim životom postala toliko ugledna i u Španjolskoj i u Francuskoj da je čak i sam kralj jednom zatražio njezino mišljenje. Dodao je da su iz njezine duhovnosti iznikle vrlo lijepe knjige.

“Zato je papa Pavao VI. svetu Tereziju, kao prvu ženu, proglasio crkvenom naučiteljicom. Danas su njezine moći među nama. Želja je da se probudi ta terezijanska duhovnost i u ovom samostanu, ali ne samo u samostanu nego i u nama. Njezine moći govore nam da sveci ne umiru. Oni i danas žive, i danas govore. Njezina prisutnost poručuje nam da se trebamo otrgnuti od osrednjosti. Na koji način? Sveta Terezija je stavila Boga na prvo mjesto. Kad je što trebalo uraditi, njezino osnovno pitanje bilo je: je li to po Božjem? Kako doći do tog nutarnjeg spoznanja? Najprije treba znati slušati Božju riječ. Ne samo čitati Božju riječ nego čuti je. Božja riječ je uvijek životna, izazovna i djelotvorna ako padne na plodno tlo. Prevažno je svoje srce učiniti plodnim tlom”, kazao je kardinal Puljić koji je podsjetio da riječ karmel znači vrt i to vrt u kojem treba uzgajati kreposti.

“Korizma je vrijeme kada na osobit način treba uzgajati kreposti. Odričemo se raznih stvari i činimo pokoru kako bi stekli sposobnost kreposnog življenja i odricanja zlih sklonosti i navika. Tad čovjek pripravlja plodno tlo da čuje Božju riječ koja pokreće i trgne čovjeka iz osrednjosti, mlitavosti i mlakosti”, kazao je kardinal Puljić ističući da je korizma divno vrijeme za obrađivanje vrta svoje duše gdje Bog treba posaditi svoje kreposti. Naglasio je važnost molitve i to molitve koja neće biti “blebetanje” nego molitva u Isusovom duhu. Usporedio je molitvu s kišom koja ne može natopiti zemlju s nekoliko kapi. “Molitva nas treba natopiti Božjom blizinom, a to znači da, dok molim, Bog progovara. To znači slušati dok mi Bog govori”, kazao je kardinal Puljić napominjući kako su često naviknuti samo Bogu govoriti, ali ne i Boga slušati.

Kardinal Puljić je naglasio da su svi vjernici pozvani na svetost. “Zemni ostaci svetaca su poruka da se valja opredijeliti za Božji put. Želim da nas prisutnost moćiju stopala svete Terezije podsjeti da smo putnici. Ovom zemljom putovati znači imati cilj, a taj cilj je vječni život u Božjoj ljubavi. Već ovdje trebam živjeti u ljubavi s Bogom svakog dana boreći se protiv svakog otrova koji koči da Bog vlada u mom srcu i u mojim mislima”, kazao je kardinal Puljić podsjećajući na potrebu stalne borbe protiv tjelesnih sklonosti, oholih želja i nezasitnih prohtjeva. “Neka nas pohod moćiju svete Terezije potakne da i mi, ne samo u korizmi nego tijekom ovog prolaznog života shvatimo: putnici smo i valja nam ustrajati na putu Božjem”, rekao je kardinal Puljić.

Nakon Mise kardinal Puljić, svećenici, časne sestre, bogoslovi i svi vjernici prilazili su moćima sv. Terezije Avilske te ih dodirnuli i kratko se pred njima molili iznoseći svoje nakane.

Priorica samostana karmelićanki s. Lucija Peša nije krila radost cijele sestarske zajednice zbog dolaska moći sv. Terezije Avilske ističući da osjećaju kako je na ovaj način među njih došla njihova majka sveta Terezija. Istaknula je želju svih sestara da nasljeduju svetu Tereziju u ovom vremenu zahvalne za Božji poziv i Božju blizinu.

U samostanu Bezgrješne Kraljice Karmela u Sarajevu (Stup) svetičine moći bile su izložene 24. i 25. veljače 2015.

(kta)