17.02.2015

Sahranjena Manda Šokić, majka sestara Klanjateljica, Anđelite i Magdalene

Svetu misu za pokojnu Mandu Šokić slavio je njezin rođak svećenik vlč. Đuro Živković na mjesnom groblju u rodnoj župi sv. Vida u Vidovicama.

U ponedjeljak, 16. veljače na mjesnom groblju u rodnoj župi sv. Vida u Vidovicama kod Orašja u Bosanskoj Posavini sahranjena je Manda Šokić (87 godina), majka sestara Klanjateljica Krvi Kristove s. Anđelite i s. Magdalene.

Svetu misu za pokojnu Mandu slavio je njezin rođak svećenik vlč. Đuro Živković, župnik župe sv. Ante Pustinjaka Gorice kod Brčkog, uz koncelebraciju osmorice svećenika. Osim obitelji i rodbine pokojne Mande te župljana Vidovica, na sprovod je došao već broj sestara Klanjateljica Krvi Kristove na čelu s regionalnom poglavaricom s. Anom Marijom  Antolović.

U prigodnoj propovijedi vlč. Živković je istaknuo čvrstu vjeru pokojne Mande koja je sa svojim, sada pokojnim mužem Tomom na svijet donijela desetoro djece od kojih su sedmoro i sada živi, a među kojima su i dvije časne sestre. Kazao je da su pokojni Toma i Manda odgajali svoju djecu u skladu s Božjim zapovijedima te ih učili da pošteno žive od rada svojih ruku. Podsjetio je da su se oni, uzdajući se u Božju pomoć, borili s brojnim nedaćama od kojih je posebno spomenuo teške poplave rijeke Save 1932. i 1942. godine. Kazao je da tada nije bilo puno pomoći sa strane kao što je to u vremenu nedavne poplave rijeke Save u tom kraju kada su u pomoć priskočili brojni dobri ljude preko Caritasa i brojnih drugih institucija. Istaknuo je da pokojna Manda, kao i mnogi drugi koji su puno prepatili u svom životu, mogu biti poticaj da ljudi imaju međusobno više kršćanske ljubavi, a manje zavisti te da sa zahvalnošću Bogu i dobrim ljudima žive svoj život i ne boje se darivati život i nositi se s poteškoćama uvijek se uzdajući u Božju pomoć.

Nakon Mise uslijedili su sprovodni obredi i sahrana pokojne Mande. (kta)