08.10.2011

Katalonska redovnica proglašena blaženom

Za svoje je sestre – koje su danas nazočne u Španjolskoj, Italiji, Andorri, ali i u Srednjoj i Južnoj Americi, i Ekvatorijalnoj Gvineji – Majka Janer bila stalni poticaj da budu dobrostive i mirne, ljubazne i nježne

Ta je žena bila primjer "kreativne ljubavi", istaknuo je kardinal Angelo Amato, pročelnik Kongregacije za proglašenje svetih, govoreći o Ani Mariji Janer Anglarill, katalonskoj redovnici, utemeljiteljici Družbe sestara Svete obitelji iz Urgella, koja je 8. listopada uzdignuta na čast oltara. Obred beatifikacije, koji je uime Svetoga Oca predvodio kardinal Amato, održan je u mjestu Seu d'Urgell, u španjolskoj autonomnoj zajednici Kataloniji.

Ima muškaraca i žena čija je sudbina da iza sebe, poput sjajnih zvijezda repatica, ostave trag koji ne nestaje; ljudi koji osobitu naklonost, umjesto prema sebi, osjećaju prema drugima. To se može reći za Anu Mariju Janer Anglarill, Katalonku koja je prošla XIX. stoljećem sijući za sobom u svojoj zemlji bolnice, zavode, prihvatilišta, kako bi svatko – siromašan ili bolestan, tek rođen ili blizu smrti – imao pravo na djelić njezina srca, i srca Onoga tko je odlučio staviti ju u tu avanturu ljubavi.

Za svoje je sestre – koje su danas nazočne u Španjolskoj, Italiji, Andorri, ali i u Srednjoj i Južnoj Americi, i Ekvatorijalnoj Gvineji – Majka Janer bila stalni poticaj da budu dobrostive i mirne, ljubazne i nježne. Odnosno, da iz nutrine iznesu ono najbolje što ljudsko biće, kršćanin, posjeduje, rekao je kardinal Amato. (IKA)