24.11.2014

Održana tribina - 120 godina Klanjateljica u Bihaću

Sva tri predavanja o kulturnom i odgojno-obrazovnom radu Klanjateljica, popraćena slikom, bila su veliko obogaćenje i prisutni su ih pratili s velikom pažnjom.

U realizaciji Knjižnice Sv. Josip u Bihaću organizirana je 21. studenoga 2014. u 18 sati u prepunoj dvorani Muzeja AVNOJ-a, što je dalo poseban doživljaj ovom trenutku, javna tribina pod naslovom 120 godina kulturnog i odgojno-obrazovnog rada sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Bihaću. Ista se uklopila u 17. kulturnu manifestaciju „Ulicom Bišća“ (13.-28. studenoga 2014.).                                                                                                                                                  

Na početku su vjeroučenici s. Mirjane Juranović iz Katoličkog školskog centra otpjevali pjesmu: Ovo je dan što ga stvori Bog uz klavirsku pratnju s. Blanke Šturm, nakon čega je s. Blanka, kao voditeljica Knjižnice pozdravila sve prisutne i uvela u predavanja.

Prvo predavanje održala je gđa dr. sc. Elvira Islamović. Stručno je osvijetlila stanje školstva u Bihaću za vrijeme Austro-Ugarske. Dotakla se škola svih konfesija, a napose doprinosa Klanjateljica. Vrlo pozitivno ocijenila je rad sestara i sve ono čime su doprinosile napretku kulture u tom vremenu.

Dr. sc. s. Viktoria Košak govorila je o radu škole Klanjateljica Krvi Kristove u Bihaću od 1894. do 1945. iznoseći pojedinosti temeljene na kronikama zajednice i drugim povijesnim izvorima. 

Mr. sc. s. Mirjana Juranović dala je pregled djelovanja sestara od Drugog svjetskog rata do danas.

Sva tri predavanja, popraćena slikom, bila su veliko obogaćenje i prisutni su ih pratili s velikom pažnjom.

Na kraju su djeca uz pokrete izvela i otpjevala Magnificat, antifonu na latinskom jeziku, uz solističko izvođenje „psalma“. Nakon zahvale predavačicama, koje su osvijetlile i osvježile  prošlost, prisutni su pozvani u prostorije Knjižnice, koja je bila je pretijesna za sve one koji su nastavili druženje i razgovor s Klanjateljicama o životu i djelovanju na tim prostorima.

Uz predstavnike crkvenih, kulturnih i odgojnih ustanova Bihaća i ostalih gostiju, tribini su nazočile sestre iz Zagreba: s. Ana Marija Antolović, regionalna poglavarica Klanjateljica Krvi Kristove, s. Finka Dolibašić, regionalna savjetnica, i s. Imelda Dolibašić, koja je niz godina djelovala u Bihaću i čiji je rad također utkan u kontinuitet djelovanja ove zajednice. 

Kako je najavila pjesma na početku, bio je to uistinu poseban dan za Klanjateljice u Bihaću, dan sjećanja i zahvale Bogu i generacijama sestara koje su satkale ovu povijest i ugradile svoje molitve i žrtve za dobrobit žitelja Bihaća. Knjižnica Sv. Josip službeno je otvorena 2009. g., a dobrovoljno u njoj dijele svoje znanje i pomoć još 4 volonterke.   (s. Blanka Šturm)