17.09.2014

Polaganje privremenih zavjeta ŠSF Bosansko-hrvatske provincije

Privremene redovničke zavjete položile su sestre: s. Andrijana Dankić, s. Nikolina Mišković, s. Petra Jozić, s. Marina Jurišić i s. Franciska Ivanović.

U subotu, 13. rujna, na Dan utemeljenja Družbe Školskih sestara franjevki, u duhovnom centru u Bugojnu za vrijeme euharistijskog slavlja, svoje privremene redovničke zavjete položile su sestre: s. Andrijana Dankić, s. Nikolina Mišković, s. Petra Jozić, s. Marina Jurišić, s. Nevenka Mijatović, s. Nevenka Jelica i s. Franciska Ivanović. Zavjete sestara juniorki u ime zajednice primila je s. Ivanka Mihaljević, provincijska predstojnica ŠSF Bosansko-hrvatske provincije.

Misno slavlje, kao i dvodnevnu duhovnu obnovu, predvodio je fra Josip Jozić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. U priči o tri ljubavi: prema sebi, bližnjemu i neprijatelju pokušao je ukazati što (ni)je ljubav. Ljubav prema sebi nije egoizam. Potrebno je izići iz sebe kako bismo se mogli okrenuti drugima i krenuti prema njima. Željeti drugome dobro put je ostvarivanja ljubavi prema bližnjemu. I samo želeći dobro možemo biti radikalni i tražiti radikalnost, a to vodi do ljubavi prema neprijateljima. Svojim predanjem Bogu sestre su obnovile svoje redovničke zavjete i potvrdile da žele živjeti ljubav Božju koja se očituje u življenju ovih triju ljubavi, te da to i dalje žele djelovanjem Duha Svetoga i uz pomoć Bezgrješne Djevice Marije.

Dan poslije, na blagdan Uzvišenja sv. Križa  u zajednici sestara u Mainzu u Njemačkoj naše dvije sestre, s. Nevenka Mijatović i s. Nevenka Jelica, također su obnovile svoje redovničke zavjete. Zavjete sestara juniorki u ime zajednice i provincijske predstojnice s. Ivanke Mihaljević primila je s. Anđelka Jakovljević, kućna predstojnica.  

Euharistijsko slavlje predslavio je dr. Udo Markus Bentz, rektor bogoslovije u Mainzu. U homiliji se predsjedatelj slavlja obratio sestrama govoreći kako imamo raznih vrsta križeva te protumačio značenje znakaTau po čemu se sam sv. Franjo dao prepoznavati. Tau je tako postao znak franjevačke obitelji i povezanosti s Kristom, znak blagoslova i poslanja, koji nas podsjeća da imamo snage i da smijemo pomoću Svetoga Duha sa Sv. Franjom nasljedovati Isusa koji nam daje snagu i nadu za život da budemo svjedoci darovane ljubavi.

Slavlju obnove zavjeta prethodila je duhovna priprema kao Dan pustinje u kojoj su sestre kroz intenzivniji susret sa sobom i s Bogom učvrstile svoju odluku na putu nasljedovanja Krista.

S. Franciska Ivanović