28.09.2011

U Sarajevu svečano proslavljen blagdan Sv. Vinka Paulskog

U večernjim satima, 27. rujna svečanim Misnim slavljem zajednica sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog proslavila je svog utemeljitelja i zaštitnika u svojoj crkvi posvećenoj ovom svecu u najprometnijoj ulici u središtu Sarajeva.

Euharistiju je predslavio vojni biskup u BiH mons. dr. Tomo Vukšić uz suslavlje šestorice svećenika. Sudjelovao je veći broj sestara milosrdnica na čelu s provincijalnom glavaricom Provincije Majke Divne – Sarajevo s. Terezijom Karača te nekoliko sestara drugih družbi: Služavke Malog Isusa, Klanjateljice Krvi Kristove, Kćeri Božje ljubavi te Školske sestre franjevke Hercegovačke i Bosansko-hrvatske provincije na čelu s predsjednicom Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u BiH s. Ivankom Mihaljević. U najstariju crkvi u Sarajevu koja je, nakon što je teško stradala u nedavnom ratu, obnovljena i lijepo uređena, okupio se i veći broj vjernika.

U prigodnoj propovijedi biskup Vukšić je progovorio o životu i djelu sv. Vinka Paulskog koji je rođen 1581. godine, a umro 1660. te proglašen blaženim 1729., a svetim 1737. godine. Istaknuo je da je sv. Vinko u svom vremenu osjeća potrebe ljudi i to osobito siromašnih te da je, radi brige za potrebne, utemeljio Družbu milosrdnih sestara, a svećenički red Lazarista radi misijskog djelovanja. Kazao je da su sveci primjeri uspješnih kršćana, velikih kršćana te da su današnjim vjernicima prethodnica i znakovi pored puta koji pokazuju pravi put do spasenja kao i da je moguć prolaz do Nebesa kojim su oni prije uspješno prošli. Napomenuvši da se danas uspješnost često mjeri prema uspjesima osoba iz javnoga života te da se nove generacije često nadahnjuju na primjerima glumaca, političara, sportaša odnosno uspješnih ljudi, naglasio je da sveci, poput sv. Vinka, nude svoj kriterij dobroga te daju primjer i svoj način odnosa prema sebi i svijetu. Rekavši da u današnje vrijeme dominantan način stvaranja javnoga mišljenja jest ono što je poznato kao „celebrity kultura“ odnosno da se „biti poznat“ nameće kao kriterij dobroga kao i da čest kriterij jest tjelesna ljepota zaboravljajući da je ljepota Božji dar, biskup Vukšić je pozvao na slijeđenje primjera sv. Vinka koji je riječju i djelom pokazivao da je ljubav prema potrebnome mjesto dokazivanja prave veličine.

Biskup Vukšić je podsjetio da su sv. Vinka prozvali karitativnim genijem te da takav „i mrtav govori“, ne samo svojim primjerom nego i preko Družbe sestara. Obraćajući se sestrama milosrdnicama, kazao je kako je njihova obveza da se Vinkov glas čuje, a zahvalio im je za sve primjere dostojnih Vinkovih nasljednica. Kazao je da je, prema primjeru sv. Vinka, ljubav prema širenju Radosne vijesti drugo mjesto dokazivanja kršćanske dosljednosti te da on „i mrtav govori“, ne samo svojim primjerom, nego i preko Kongregacije Lazarista. Naglasio je i da se sv. Vinko vrlo zauzimao za odgoj i izobrazbu dobrih svećenika radi naviještanja Evanđelja, a svoju propovijed završio je molitvom sv. Vinku:

„Gospodine, učini me dobrim prijateljem svih, učini da moja osoba zrači povjerenjem: onima koji pate i žale se, onima koji traže svjetlost daleko od Tebe, onima koji žele početi, a ne znaju kako, onima koji se žele nekome povjeriti, a ne osjećaju se sposobni.
Gospodine, pomozi mi da ne prođem blizu nekoga s licem bez osjećaja, sa zatvorenim srcem, ubrzanim korakom.
Gospodine, pomozi mi da odmah osjetim: za one koji su kraj mene, za one koji su zabrinuti i izgubljeni, za one koji pate u sebi, za one koji se osjećaju osamljeni ne svojom voljom.
Gospodine, daj mi taj dar da mogu ići ususret srcima. Gospodine oslobodi me sebičnosti, da Ti mogu služiti, da Te mogu ljubiti, da Te mogu osjetiti u svakom bratu i sestri koje susretnem. Po Kristu Gospodinu našem“.

Tijekom Mise vrlo skladno svirao je i pjevao zbor „Sestra Lujza Kozinović“ iz Žepča pod ravnanjem s. Blanke Jeličić. Vjernici su se na ovo slavlje pripravili prigodnom trodnevnicom koju su predvodili: ekonom Vrhbosanske nadbiskupije preč. Luka Kesedžić, ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH don Ivan Štironja i superior isusovaca i župnik sarajevske župe sv. Ignacija Lojolskog p. Krešimir Djaković.

Nakon Mise sestre milosrdnice su ugostile sve misare na prigodnom domjenku. (KTA)
 

Foto