23.12.2013

Predsjednik Konferencije VRPP BiH posjetio klauzurne redovnice

Predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavarica/ica fra Lovro Gavran zanimao se za život i djelovanje sestara te im uputio božićnu čestitku.

U prigodi nadolazećih božićnih blagdana, predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Lovro Gavran u pratnji fra Jose Oršolića, ravnatelja  humanitarno-karitativne organizacije Kruh sv. Ante te tajnice Konferencije s. Jadranke Obućina posjetio je utorak 17. prosinca sestre klarise u samostanu sv. Klare u Brestovskom, a u srijedu, 18. prosinca sestre karmelićanke u samostanu Bezgrješne Kraljice Karmela u Sarajevu. To su jedina dva klauzurna samostana u Bosni i Hercegovini. I u jednom i drugom moli i radi 7 redovnica.

Samostan Svete Klare u Brestovskom osnovan je 1989. godine na inicijativu Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Četiri sestre su došle iz samostana Svete Klare u Splitu da bi u Bosni i Hercegovini nastavile djelo sv. Klare. Iako je rat u devedesetim poremetio miran život sestara one su s velikom hrabrošću sve izdržale i nisu napustile samostan. Osim što kroz franjevačku karizmu produbljuju i usavršuju način življenja evanđelja i nasljedovanja Isusa Krista, sestre također peku hostije za potrebe biskupije.

Poziv sestrama karmelićankama u Sarajevo uputio je 1988. godine tadašnji vrhbosanski nadbiskup mons. Marko Jozinović. No, zbog ratnih zbivanja karmelski samostan utemeljio je nadbiskup Vinko kard. Puljić 2000. godine kada osam sestara iz tri hrvatska karmela dolaze u Sarajevo na područje župe Stup. Kuća koja je u ratu porušena ponovno je podignuta iz temelja pod okriljem Bezgrešne Kraljice Karmela kojoj je posvećena. Karmelićanke svoj poziv ostvaruju kroz neprestanu molitvu kojoj je središte euharistijsko slavlje, razmatranje i molitvu Časoslova zajednički život te trajni boravak u krugu samostana koji im omogućuje "klauzura". Uz one svakidašnje kućne poslove sestre izrađuju škapulare i moći – Agnus Dei za potrebe vjernika.

U susretu s klauzurnim redovnicama koji je već postao tradicionalan, predsjednik Konferencije fra Lovro zanimao se za život i djelovanje sestara te im uputio božićnu čestitku. (kvrpp bih)