25.10.2013

Osvrt na Godinu vjere mons. Ante Meštrovića

Mi možemo govoriti o onome što je vidljivo. A puno toga se dogodilo u srcima mnogih što je nevidljivo, istaknuo je u svom izlaganju mons. Meštrović.

Na sjednici Svećeničkog vijeća Vrhbosanske nadbiskupije, 9. listopada osvrt na Godinu vjere u Vrhbosanskoj nadbiskupiji izložio je mons. Ante Meštrović, kanonik Vrhbosanskog kaptola. Izlaganje prenosimo u cijelosti.

Raditi osvrt na Godinu vjere u Nadbiskupiji bez upita i kontakta s raznim strukturama i pastoralnim djelatnicima, s onima koji “su na terenu“, u startu ne bi bio dobar pristup. Svakako je teško uraditi jedan objektivan osvrt i teško je znati u potpunosti kako se sve ono što je činjeno odrazilo na one koji su „davali i one koji su primali“.

Poslao sam upit nekim osobama da se osvrnu na Godinu vjere u Nadbiskupiji. U daljnjem izlaganju saznat ćemo kome je sve upit poslan. Gotovo su se svi, kojima je upućen, odazvali. Iskreno im zahvaljujem. Dužan sam im ispriku zbog kratkoće vremena, ali to je iz objektivnih razloga. Evo kratkog prikaza  iz pristigle građe.

1.      Dekanati

            Od 13 dekana, 11 je poslalo kratki osvrt na Godinu vjere. Konzultirali su se sa župnicima dekanata. Uglavnom, kad je riječ o propovijedima,  propovijedalo se o vjeri, za patrone, trodnevnice i u raznim prigodama. Govorilo se o vjeri u župnim katehezama. Također za Prve pričesti, krizme, posebno u pripremama na ove sakramente. Priprave na velike ispovijedi: korizma, Božić.  Katehisti su poticali djecu na čitanje Biblije i KKC. U svim župama je obilježena, a u nekim na tih način. Drugačije je u velikim i većim župama, u gradovima seoskim župama, skromnije u malim i povratničkim župama. Tema vjere predstavlja se vjernicima svih uzrasta. Neki župnici preporučuju mladima da internetskim stranicama prate Papine poruke i ostala događanja u Katoličkoj crkvi na temu Godine vjere, a nakon toga svećenik razgovara s njima. Provodio se Nadbiskupijski program u svim dekanatima. U nekim dekanatima posvećeni Godini vjere bili su mjeseci svibanj, listopad, čitanje Biblije, KKC, prodalo se više Biblija, Kompendija KKC. U nekim župama bile su naljepnice za blagoslov kuća u znaku Godine vjere. U derventskom dekanatu 2012. za 20-tu godišnjicu izgnanstva organizirana trodnevnica „Dani molitve i nade u vjeri“ na nivou dekanata. U jednoj župi je organizirana svaki dan molitva cijele župe za jednu obitelj i tako za sve obitelji župe, u drugoj župi se organizirao „Humanitarni ručak za misije“. Nekoliko župa je  hodočastilo u Rim krajem rujna i početkom listopada. (Tako bi se mogli ukratko sažeti odgovori dekana).

2. Vrhbosansko bogoslovno sjemenište

Molitve: U Godini vjere podnevni pohod Presvetom prije ručkai molitvu za sinodu, te organiziranije krunice i adoracije. Hodočašća: Grupa od 19 bogoslova je hodočastila u Svetu zemlju, a V. godina je hodočastila u Rim na susret s Papom. Bogoslovska zajednica je hodočastila u „Zaljev svetaca“ Boku Kotorsku, te na brdo Kondžilo na susret mladih. (Preč. Marko Zubak, rektor).

3. Franjevačka teologija Nedžarići

            Na početku prošle akademske godine prof. fra Anto Popović održao je predavanje na Dan Teologije o dokumentu Porta fidei.          U mjesecu svibnju svaki dan za razmatranje je čitano  u crkvi prije Večernje molitve iz Katekizma za mlade. Na temu vjere održavane su homilije.( Fra Danimir  Pezer, meštar).

4. Katolički bogoslovni fakultet Sarajevo

             Godinu vjere smo shvatili kao novu prigodu za kreativni dijalog između vjere i razuma putem simpozija, skupova i studijskih dana.

            U tom je smislu na KBF-u 16. studenoga 2012. održan kolokvij Vjera pred izazovima današnjeg društva.

            Drugi skup bio je 14. i 15. prosinca 2012. u obliku Međunarodnog simpozija pod nazivom „Vjera u Bibliji“, na kojem je bilo osamnaest izlaganja vezanih uz temu vjere na način kako o tome govore svete knjige Staroga i Novoga Zavjeta.

            Treći skup na KBF-u bio je simpozij profesora teologije koji je održan u uskrsnom tjednu od 2. do 4. travnja. Na ovom su skupu sudjelovali profesori sa svih teoloških učilišta Hrvatske i BiH. Uz predavanja koja su obrađivala filozofsku tematiku, etičku i moralnu tematiku sa suvremenim pitanjima s kojima se susreće čovjek vjernik, ovaj je simpozij imao i dijaloški i ekumenski karakter, jer je uz KBF i Franjevačku teologiju jedan dio simpozija bio u susretu na Fakultetu islamskih nauka i na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči. (Mons. dr. Pavo Jurišić, dekan).

5. Franjevačko sjemenište Visoko

     Sjemeništarci su se uključivali na hodočašća, na egzortama (subotom) obrađivane su teme o vjeri. Bio je napravljen jedan kolaž slika i tekstova na velikoj oglasnoj ploči na temu Godina vjere. Nabavljeno je i nekoliko knjiga o vjeri za duhovno štivo (koje imaju skoro svaku večer). Sudjelovali su i u pobožnostima (listopadska i svibanjska s narodom u crkvi) (Fra Josip Ikić).

6. Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

            Poruke, što ih je uzoriti Kardinal putem Katehetskog ureda  uputio za početak kateh. i šk.  2012/13. i 2013/14. god. razaslane  svim župama i svim vjeroučiteljima.

            Korone. Temu proljetne korone 2013.: Nova evangelizacija i župna kateheza obradio je pročelnik Katehetskog ureda i popratio  uspjelom vizualnom prezentacijom u  9 dekanija.

            XVI. i XVII. Katehetski dan  (2012. i 2013, oba u Godini vjere. Tema prvoga: Pod vodstvom Duha Svetoga, drugoga: Vjera i fenomen nevjere danas.

            Zalaganjem Katehetskog ureda, u Godini vjere, utemeljeno je kao Udruga HRVATSKO KATOLIČO DRUŠTVO PROSVJETNIH DJELATNIKA VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE (PDVN).

            Pokret protiv psovke u našim školama je  iniciran od Katehetskog ureda, godinama živi u našim školama. (Petar Jukić, pročelnik).

7. Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II“

            Dekanatski susret krizmanika  održi pod geslom „Gdje vam je vjera?(LK 8,25), te se kroz radionice raspravljalo o našoj vjeri. Ukupno je održano 3 susreta (Doborski, Tuzlanski  i Sarajevski dekanat) na kojima je sudjelovalo 403 krizmanika.

            Dekanatski križni pu mladih održan je u Tuzlanskom i Brčanskom dekanatu pod geslom „Hodimo u vjeri“. Za geslo hoda mladih u pobožnosti križnog puta određeno je geslo koje je povezano s godinom vjere.

            Duhovna obnova za igrače Katoličke malonogometne lige bila je u znaku vjere. 

            U razdoblju od 25. i 26. svibnja 2012. Godine održana je 41. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije pod geslom „Radujte se u Gospodinu uvijek“(Fil 4,4). Geslo je povezano s godinom vjere .

             U Srpnju 2013., na temelju našeg istraživanja izdali smo publikaciju, doc. dr. sc. Šime Maršića pod nazivom "Mladi Vrhbosanske nadbiskupije u Godini vjere“.

            - U razdoblju od 12. do 14. travnja 2013. godine održana je i prva nacionalna konferencija pod nazivom „Mladi i nova evangelizacija u BiH“.(Dr. Šimo Maršić).

Crkvena glasila

8. Katolički tjednik

             Kroz sustavni niz homilija čitateljima su približene teme: Isusovo zlatno pravilo, Tri bogoslovne kreposti, Sedam svetih sakramenata, Sedam glavnih grijeha, Sedam darova Duha Svetoga, Šest glavnih istina vjere, Dekalog, Blaženstva…

            Također je u formi crtice predstavljena nekolicina „običnih“ katolika koji svoju vjeru žive kao stil života.

            Na temu Godine vjere u KT-u je objavljeno nekoliko intervjua. Primjerice, s nadbiskupom Nikolom Eterovićem, Francescom Mianom, fra Ivanom Dugandžićem, nuncijem Luigijem Pezzutom, Natalijom Bogović…

            Godina vjere bila je tema i nekoliko različitih rubrika: Uvodnika, Faktografije, Obitelji na dlanu, reportaže, Kolumne, a poglavito je tretirana u Teološkom pogledu (autor fra Tomislav Pervan) i Bogoslovlju u praksi (autor fra Luka Marković).

             Informativni i novinarski žanrovi redovito su donosili vijesti o događajima kojima je izravan povod bila Godina vjere, a upriličeni su na prostoru Crkve u Hrvata, poglavito u BiH.

9. Svjetlo riječi

             Prvi ovogodišnji broj (siječanj, br. 358) bio je u cijelosti posvećen temi Vjera - Čovjek i Bog.

            Broj za veljaču bio je posvećen prorocima koji su djelovali iz vjere.

            Kao uvod u Godinu vjere, izdan je posebni broj Svjetla riječi na 100 stranica - Isus iz Nazareta u perspektivi međureligijskoj dijaloga. Ovo je ujedno bio dar čitateljima Svjetla riječi. (Darko Rubčić, Svjetlo riječi).

            Katolička tiskovna agencija BKBiH redovno je objavljivala sva događanja u Godini vjere.

             Stranica Vrhbosanske nadbiskupije je također popratila događaje Godine vjere.

10. Radio Marija

            Veći broj prigodnih emisija o vjeri. Prenosili smo tribine koje su uglavnom bile na temu vjere ili u nekoj vezi s vjerom. Prenosili poruke za početak godine vjere i čitali KKC o vjeri ,Motuproprijo pape Benedikta XVI za najavu Godine vjere. Molili za vjeru, (p. Mato Anić, gl. urednik RM).

 11. Konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH

            - Tema Redovničkog dana u Jajcu 22. 9. 2012., "Vjera u životu redovnika".         

            - Tema Redovničkog dana u Rami/Šćit, 7. 9. 2013. "Uloga Blažene Djevice Marije u formaciji redovnika/ce". Predavanja: "Marija – uzvišeni primjer u životu Kristovih učenika" mr. s. Kata Karadža, ŠSF; "Marija – model vjere"  mr. fra Danko Perutina, OFM.

             Isusovci su organizirali tribine o vjeri. Održano je 9 i dalje nastavljaju.

            Organizirana je zajedničku molitvu redovnika i redovnica za duhovna zvanja.

 U suradnji s duhovnikom bogoslova vlč. Žarkom Ošapom u Vrhbosanskoj bogosloviji, redovnice grada Sarajeva i okolice imale su  zajedničku mjesečnu duhovnu obnovu pod vidikom vjere. Nabrajam samo neke naslove predavanja: "Vjera u redovničkom životu" fra Damir Pavić, OFM; "Vjerski život u Knjizi o Tobiji" vlč. dr. Drago Župarić; "Redovnički zavjeti iz vjere" dr. fra Ivan Šarčević, OFM; "Krepost vjere" o. Luka Lučić, SJ. (s. Jadranka Obućina, tajnica Konferencije).

            Služavke Maloga Isusa

            U kući Navještenja u Gromiljaku održana su za sestre tri turnusa duhovnih vježi na temu Apostolskog pisma Porta fidei. Bio je više duhovnih obnova na temu vjere. Sestre su hodočastile Stadlerovim stopama u Rim. Svakodnevne molitve za Nadbiskupiju i Nadbiskupiijsku sinodu. Samo dio od onoga što je činjeno ( S. M. Admirata Lučić, provincijalna glavarica).

            Kćeri Božje Ljubavi

            Sestre su na različite načine u župnim zajednicama predstavljale vrijednosti Drinskih mučenica kao svjedokinja vjernosti Bogu. Održavani su susreti mladih u Sarajevu, Zadru, Zagrebu. Organizirano je više duhovnih obnova s temom o vjeri. Ovo je samo manji dio akvtivnosti. (s. Terezija Antunović).

            Salezijanci u Žepču

           U adventu i korizmi svako jutro u KŠC „Don Bosko“ zajednička jutarnja molitva popraćena nekom pobudnom mišlju, a u Godini vjere provučena niti vjere. Samo dio aktivnosti (Don Stipo Matijević)

            Školske sestre franjevke  Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina

            Za sve sestre Provincije organiziran je seminar: Iz vjere Božje živimo svoju karizmu i poslanje.

            Bile su mjesečne duhovne obnove kao i odgojno-informativni sastanci na temu  apostolskog pisma Porta fidei (Vrata vjere). Za najmlađe članice zajednice organizirana su tri seminara Godina vjere-poziv na rast u vjeri

           Sestre uršulinke iz Zenice

            Kao zajednica imale su svaki dan dobro pripremljeno klanjanje pred Presvetim u kapelici. Posebno u ljetnim mjesecima često su se pridružili i mladi iz Župe.

            U zajednici su redovito imale LECTIO DIVINA, dijeljenje Riječi Božje nad već unaprijed pripremljenim tekstovima predloženim cijeloj Provinciji. To isto su prakticirale sa zajednicom mladih u župi. U više navrata organizirale smo duhovnu obnovu s različitim uzrastima djece i mladih na temu VJERE.      

12. Kontemplativni redovi

            Sestre Klarise Brestovsko

            Uz čitanje Riječi Božje, sakramentalni život i proučavanje dokumenata Crkve: II. vatikanski Koncil, Katekizam Katoličke Crkve i drugo, pratimo kateheze i nagovore Pape, biskupa i naših svećenika kroz tisak i druge medije.

            U studenom 2012. don Žarko Vladislav Ošap, duhovnik bogoslova u Sarajevu, održao nam je predavanje na temu: VJERUJEM, REDOVNICA – ŽENA VJERE I RAST U VJERI, kojim nam je dao vrijedne poticaje za život u radosnom ispovijedanju vjere.

             Sve one koji dolaze na naša vrata tražeći duhovnu ili materijalnu pomoć nastojimo poticati na vjeru. (SS. klarise iz Brestovskog).

            Sestre karmelićanke

            Od Nove godine svaki dan dvosatno klanjanje u Godini vjere za produbljenje vjere u našem narodu i za duhovna zvanja. Bilo ne nekoliko predavanja o vjeri te duhovne vježbe u lipnju ( s. Lucija, Pleša).

            Ostvareni programi

            - Dekanatski susreti po arhiđakonatima

            - Pastoralno vijeće i ŽEV

            - Ministrantsko zborovanje

            - Susret svećenika Vrhbosanske nadbiskupije

             - Pjevački zborovi

            - Hodočašće u olovo

            - Hodočašće mladi u Komušinu

            - Susret dijecezanskih svećenika u rujnu

            Sva ova pastoralna događanja obuhvaćena su i prožeta temom vjere i dokumentima koji o toj temi govore. (Više u službenom glasilu Vrhbosna u  godini 2013.).

Kao zaključak:

Već je spomenuto da je teško dati stvarni i objektivni prikaz i osvrt na Godinu vjere i ostvarene programe kao i ono što se događalo. Mi možemo govoriti o onome što je vidljivo. A puno toga se dogodilo u srcima mnogih što je nevidljivo.

 mons. Ante Meštrović (http://vrhbosanska-nadbiskupija.org)