20.05.2013

Prikazan dokumentarni film “Susret. Darivanje Boga čovjeku”

Govoreći o samom filmu, dr. o. Vinko Mamić rekao je kako on želi predstaviti redovništvo danas kroz četiri osobne životne priče.

Dokumentarni film "Susret. Darivanje Boga čovjeku" redatelja Roberta Knjaza premijerno je prikazan u subotu 18. svibnja na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.
Nakon riječi dobrodošlice predsjednika Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH (KVRPP BiH) fra Lovre Gavrana, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP) dr. o. Vinko Mamić posebnu je zahvalu uputio voditeljici Povjerenstva za promicanje zvanja s. Ani Begić koja je zajedno s o. Antonijem Marijom Čirkom, OCD idejni začetnik dokumentarnog filma.

Govoreći o samom filmu, dr. Mamić rekao je kako on želi predstaviti redovništvo danas. No, da bi se izbjegao isključivo informativni karakter s puno podataka koji ponekad opterećuju gledatelja, film opisuje redovništvo kroz četiri osobne životne priče. Svoja svjedočanstva iznijele su redovnice s. Maja Pavla Bašić i s. Valerija Kovač te redovnici don Mladen Delić i fra Jozo Čirko.

"Oni nam govore o tome kako su odrastali u ovom i ovakvom svijetu, ne razlikujući se ni po čemu posebno od većine svojih vršnjaka i kako su u jednom trenutku odlučili ostaviti sve. Govore o tome kako su došli do tako radikalne odluke i o načinu na koji su se susreli s redovništvom kao svojim životnim odabirom. Četiri su to vrlo različite povijesti kojima je samo jedna stvar zajednička, a to je oduševljenje za osobu Isusa Krista", rekao je dr. Mamić.

Dokumentarni film dio je većeg projekta na području promicanja duhovnih zvanja, a cijeli opus još obuhvaća časopis "Susret", mrežnu stranicu  (www.susret.net - u izradi), kao i facebook stranicu: Susret: Zovem te. U tijeku je također organizacija ljetnog kampa za mlade na otoku Cresu, koji bi trebao početi s radom još ovog ljeta.

Film (DVD) je moguće naručiti u HKVRPP-u po cijeni od 20 kn.  (kvrpp bih)