15.10.2012

Hodočašće splitskih redovnica Gospi Ramskoj

U liku Blažene Djevice Marije redovnice prepoznavaju najljepši uzor vjernice i Isusove učenice istaknuo je nadbiskupijski delegat za redovnice fra Petar Lubina.

Redovnice grada Splita i bliže okolice, njih 96, hodočastile su pod vodstvom nadbiskupskog delegata za redovnice fra Petar Lubine, u subotu 13. listopada Gospi Ramskoj na Šćitu u Rami, u Bosni. Bilo je to godišnje hodočašće-izlet u znaku biskupske sinode koja raspravlja o novoj evangelizaciji i Godine vjere koja je upravo započela. Krenule su u dva autobusa s molitvom i pjesmom te u takvu raspoloženju provele čitav dan. U autobusu su tako zajednički pjevale Jutarnju i Večernju, a srednji čas u crkvi Gospe Ramske po dolasku. Prolazeći kroz Solin, prisjetile su se početaka kršćanstva u Hrvata, jer je voda krštenja upravo s rijeke Jadra potekla po čelima njihovih pradjedova, odakle se kršćanska vjera širila prema hrvatskom sjeveru i unutrašnjosti.

Nakon što su prešle granicu BiH, posjetile su usput karmelićanski samostan i crkvu Sv. Ilije u Zidinama na Buškom jezeru, kroz koje ih je proveo brat Vladimir i protumačio im njihove znamenitosti. Ondje su se kratko pomolile i proslijedile prema Rami. Kad se pred njima pokazalo umjetno Ramsko jezero, izišle su iz autobusa i pogledale krajolik, diveći se Božjoj prirodi, osobito šarolikosti jesenskih boja. Odatle su se ubrzo našle na nasipom spojenu otočiću Šćitu pred starim franjevačkim samostanom i crkvom koja je pet puta u povijesti gorjela. S pjesmom Gospi Ramskoj ušle su u svetište i pozdravile Gospu, pjevale srednji čas i sudjelovale u misnom slavlju koje je za njih predvodio nadbiskupski delegat. U homiliji je istaknuo Abrahamovu vjeru, s kojom uspoređuju vjeru Marijinu, koja redovnicima ostaje najljepši uzor vjernice i Isusove učenice.

Po završetku misnog slavlja sestre je u ime čuvara svetišta pozdravio fra Miljenko Petričević, zahvalio im na dolasku, protumačio im crkvu, samostan, muzejsku zbirku i galeriju umjetnina s povijesnim, kluturnim i umjetničkim znamenitostima, što su sestre nakon okrepe imale prigodu i razgledati. Prije odlaska iz svetišta u kasnije popodnevne sate, izmolile su zajedno radosnu krunicu i otpjevale Gospine litanije. (IKA)