31.01.2023

Proslava blagdana Sv. Ivana Bosca u Žepču

Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog predvodio je vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić u suslavlju 20-ak svećenika.

Salezijanska zajednica i Katolički školski centar „Don Bosco“ u Žepču proslavili su 31. siječnja blagdan svog nebeskog zaštitnika i apostola mladih Sv. Ivana Bosca.

Središte proslave bilo je euharistijsko slavlje koje je u žepačkoj župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u prisutnosti brojnih gostiju, djelatnika i učenika Centra te u suslavlju 20-ak svećenika predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić.

Na početku misnog slavlja nazočne je pozdravio ravnatelj salezijanske zajednice u Žepču don Mirko Barbarić koji je istaknuo da se tog dana posebno prisjeća kako se don Bosco stavio na put s mladima i preuzeo brigu oko njih.

U svojoj homiliji nadbiskup Vukšić kazao je da je svrha svega, i Centra i tog misnog slavlja, ulazak u Kraljevstvo Nebesko. Osvrćući se na naviješteno evanđelje pozvao je vjernike da slijede njegovu poruku da se obrate i postanu kao malo dijete na svom putu prema vječnosti. „Dijete je utjelovljene čiste duše, bezazlenosti, utjelovljuje visok stupanj poniznosti te gaji veliko povjerenje prema svojim najbližima. Taj stav dječje duše trebaju preuzeti i živjeti i vjernici na svom putu prema Nebeskom Kraljevstvu, a jedan od zagovornika na tom putu je i Sv. Ivan Bosco“, kazao je među ostalim vrhbosanski nadbiskup

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor KŠC-a Don Bosco.

Potom je u velikom predvorju Centra održana prigodna akademija. Ravnatelj KŠC-a don Ivan Širić u svom je govoru naglasio: „Kao don Boscovi sinovi pozvani smo čvrsto stati uz mlade i pomoći im u svim rizicima kojima su danas izloženi.“

Tijekom akademije uručene su i prigodne nagrade djelatnicima koji 20 godina rade u Centru. Također, odlukom ocjenjivačkog suda, koji su činili profesori s Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega, za najbolji likovni rad izabran je onaj učenice trećeg razreda Opće gimnazije Valentine Buljete.

Uz ovu proslavu održani su i brojni drugi prigodni događaji među kojima se ističe predavanje o krizi očinstva (26. siječnja) na kojem su sudjelovali fra Serđo Ćavar i Marin Periš, a proslava je završena prigodnim domjenkom.

Salezijanci su u Žepče stigli u ljeto 1995., a rad Centra je započeo 1999. (B. Vrbić/KT)