10.01.2023

Obilježen spomen na slugu Božjega Josipa Stadlera

Sveto misno slavlje, kojemu je prethodila krunica, predslavio je vlč. dr. sc. Josip Knežević, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

U katedrali Srca Isusova u Sarajevu, 8. siječnja 2023 godine, na blagdan Krštenja Gospodinova, obilježen je Stadlerov dan. Sveto misno slavlje, kojemu je prethodila krunica, predslavio je vlč. dr. sc. Josip Knežević, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Nakon misnih čitanja uslijedila je propovijed koju je vlč. Knežević započeo govorom o blagdanu Krštenja Gospodinova kojega je predstavio kao jednu vrstu 'mosta' između Božičinog vremena i onoga što dolazi trideset godina nakon Božićnih Otajstava, a to je Krštenje na rijeci Jordanu. Kazao je kako smatra dobrim napraviti nakon Božićnoga vremena ispit savjesti da bismo vidjeli koji su to duhovni plodovi u našim životima. Ako kažemo „neka je i taj Božić prošao“ onda smo promašili istinsku bit Božića, kazao je vlč. Knežević. Zbog toga je potaknuo na ispit savjesti kako bismo sljedeći Božić proslavili u duhovnome ozračju i radosna srca.

U nastavku propovijedi vlč. Knežević je progovorio o Ivanu Krstitelju koji je upozoravao ljude na njihove grijehe i podjeljivao krštenje za obraćenje od grijeha. Istaknuo je kako se u tu kolonu grješnika uključio i Isus, sveti i bezgrješni, kako bi se solidarizirao s ljudima. Podsjetio je kako Isusu nije bilo potrebno Ivanovo krštenje, ali se dragovoljno ponizio i poistovjetio s nama ljudima. No, u tom času Bog Otac potvrđuje Isusovo Božanstvo i svjedoči „Ovo je Sin moj ljubljeni, u njemu mi sva milina“. Propovjednik je također kazao kako je Ivan bio iznenađen i začuđen zbog Isusovog svrstavanja među grješnike. Time se jasno pokazuje da je Ivan bio svjestan tko stoji pred njim. Iako je Isus Bog i čovjek, on se kao čovjek želio u svemu poistovjetiti s nama ljudima i prihvatiti sve ovo što je naše. Time nam je pokazao kako trebamo živjeti i kako trebamo slijediti put koji nas vodi k Bogu.

Pri koncu propovijedi vlč. Knežević je progovorio o našem krštenju koje je kao klica iz koje trebamo rasti i razvijati se kao pravi vjernici. Naveo je kako se kod današnjih kršćana osjeća zamor, te se čini kao da su postali nezainteresirani za Krista i Njegovu Riječ. Stoga smatra da je potrebno govoriti o novoj evangelizaciji i poticati da se probudimo iz duhovnog drijemeža te da primjerom svoga života mijenjamo svijet.

Na kraju Misnoga slavlja na grobu sluge Božjega Josipa Stadlera izmoljena je molitva za njegovo proglašenje blaženim.

(Matea Andrić, kandidatica)