09.09.2022

Spomen na prvog Vrhbosanskog nadbiskupa u rujnu

Svetu Misu slavio je katedralni kapelan vlč. Domagoj Matijević uz koncelebraciju vlč. Marka Stanušića te glazbenu animaciju s. Petronile i pjevanje katedralnog zbora.

 

Na blagdan Male Gospe, 8. rujna 2022., u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova obilježen je spomen na prvog Vrhbosanskog nadbiskupa, slugu Božjega Josipa Stadlera.

Prije svetog Euharistijskog slavlja sestre su sa prisutnim vjernicima iskazale pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji moleći krunicu.

Svetu Misu u 18 sati slavio je katedralni kapelan vlč. Domagoj Matijević uz koncelebraciju vlč. Marka Stanušića. Sviranjem i pjevanjem, svetu Misu je animirala milosrdnica s. Petronila Kovačević zajedno sa župnim katedralnim zborom.

U prigodnoj propovijedi vlč. Domagoj se osvrnuo na blagdan rođenja Blažene Djevice Marije. Govorio je o Mariji koju je Bog, još od njezina rođenja, predodredio za veliko djelo. Marija je ostala vjerna Bogu i nakon rođenja Isusa Krista. „Svi smo pozvani, kao Marija, da budemo ponizni, da slušamo Božji poziv i da slijedimo njega. Upravo u tom svjetlu možemo spomenuti slugu Božjega Josipa Stadlera koji je vidio ono Božje u malim, neznatnim ljudima, onima u koje nitko nije vjerovao, u koje nitko nije polagao nadu…“ Po završetku prigodne propovijedi vlč. Domagoj je potaknuo sve vjernike da poput Blažene Djevice Marije i sluge Božjega Josipa Stadlera svoj pogled usmjere prema malim, neznatnim i napuštenim ljudima, „jer samo tako u njima možemo vidjeti našu slabost, našu prolaznost i našu krhkost.“ U njima zapravo možemo vidjeti i vidimo Isusa Krista.

Nakon popričesne molitve sestre su se uputile prema grobu sluge Božjega Josipa Stadlera, gdje su u zajedništvu svećenika i prisutnih vjernika izmolile molitvu za što skorije proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega.

(s. M. Mihaela Martinović)