14.05.2012

Proslavljena 140. godišnjica dolaska sestara Milosrdnica u Banja Luku

Na početku Misnog slavlja s. Terezija Karača, provincijalna poglavarica izrazila je radost što su sestre milosrdnice unatoč svim nevoljama ostale u Banjoj Luci.

U subotu, 12. svibnja u biskupijskom svetištu i župi Svete Terezije od Djeteta Isusa u Presnačama kod Banja Luke svečano je proslavljena 140. godišnjica dolaska sestara Milosrdnica u Banja Luku.

Svečanost je započela molitvom Srednjeg časa u spomen sobi, koja se nalazi u sklopu župne kuće, gdje su u noći s 11./12. svibanja 1995. spaljeni tadašnji župnik vlč. Filip Lukenda i časna sestra milosrdnica Cecilija Grgić. Nakon toga uslijedilo je svečano pontifikalno Misno slavlje koje je predslavio mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki, u koncelebraciji s upraviteljem svetišta i župnikom mons. Ivicom Božinovićem i 10 nazočnih svećenika.

Bile su nazočne 52 časne sestre Milosrdnice, koje su pristigle iz svih krajeva BiH, Rijeke, Zagreba i Klagenfurta, predvođene zamjenicom časne Majke s. Koronom Cigić i provincijalnom glavaricom sarajevske provincije s. Terezijom Karača. Također je bilo nazočno 8 sestara Klanjateljica Krvi Kristove, predvođene novoizabranom regionalnom poglavaricom regije Zagreb s. Ana Marijom Antolović i 4 časne sestre Majke Terezije, koje odnedavno djeluju u Banjoj Luci.

Na početku Misnog slavlja nazočnim se obratila s. Terezija Karača, koja je izrazila radost što su sestre unatoč svim nevoljama koje su ih pratile tijekom njihova djelovanja, ostale u Banjoj Luci, izrazivši veliku zahvalnost domaćem biskupu Komarici koji je neumornim zauzimanjem kod vlasti uspio da se sestrama 2000. godine, vrati samostan kojeg su prisilno napustile 23. kolovoza 1995.

U prigodnoj propovijedi mons. Komarica je govoreći o povijesti Družbe koju je sv. Vinko Paulski osnovao prije 379 godina i njihovom dolasku u Banja Luku istaknuo: „U ovaj grad su stigle davne 1872. god. za vrijeme otomanske uprave u BiH. Te iste godine su sestre stigle još u tri mjesta u BiH – Derventu, Dolac kod Travnika i Mostar.“ Sestre Milosrdnice su u Banja Luku stigle na poziv priora mladog samostana „Marija Zvijezda“, Franza Pfanera, koji je suočen s teškom bijedom stanovništva, a posebno djece, u sestrama, kroz obrazovanje mladih, vidio veliki potencijal za izlazak iz bijede. A o djelovanju sestara Milosrdnica biskup Komarica je rekao: „Osobito su u odgoju i obrazovanju djece i mladih, te službi za bolesne i nemoćne, sestre ispisale divne stranice povijesti naše mjesne Crkve.“ Iako, „nijedna generacija sestara kroz proteklih 140 godina nije bila pošteđena od raznih vrsta trpljenja i progonstva, nije bila ni bez Božje utjehe i pomoći.“ Iako su sestre bez prekida djelovale i za vrijeme prvog i drugog svjetskog rata, za vrijeme nedavnog rata su morale napustiti svoj samostan, „samo Bog znade sve unutarnje muke, strahote i jade koje su u tim trenutcima morale podnositi dobre naše sestre“ istaknuo je biskup Komarica.

Govoreći o posebnoj povlastici koju ima ova zajednica u Banjoj Luci, biskup Komarica je istaknuo: „Odazivajući se i stavljajući se potpuno Njemu na raspolaganje jedna od članica ovdašnje zajednice s. Cecilija Grgić, dala je svoj život. Upravo na ovom mjestu, u svetištu sv. redovnice Terezije od Djeteta Isusa, ona je djelovala, vesela u nadi, strpljiva u nevolji, ustrajna u molitvi.“ I s. Cecilija i vlč. Filip „su ubijeni iz jednog jedinog razloga, jer su bili katolička redovnica i katolički svećenik“.

Nakon Misnog slavlja uslijedio je prigodni program u prostorijama Katoličkog školskog centra „Bl. Ivan Merz“, koji je nastao na temeljima škole koju su vodile sestre milosrdnice. (kta/tabb)