25.01.2021

Nedjelja Božje riječi kod isusovaca na Grbavici

Na Treću nedjelju kroz godinu, 24. siječnja, i u sarajevskoj župi Sv. Ignacija Lojolskog dostojanstveno je obilježena Nedjelja Božje riječi.

Svetu misu predslavio je župnik o. Ante Topić u koncelebraciji s  vicerektorom u sjemeništu Redemptoris Mater u Vogošći don Antom Ljuljom i profesorom na KBF-u u Sarajevu vlč. Ivanom Rakom. Euharistiju su animirali bogoslovi iz Vogošće.

U prigodnoj homiliji, oslonjenu na liturgiju riječi, o. Topić je naglasio potrebu istinskog obraćenja koje može biti dvojako, ali samo istinskim obraćenjem možemo nazvati ono koje nas vodi da poput Sv. Pavla "smognemo snage suočiti se sa sobom i priznati da sve što nas udaljava od samoga Krista pa koliko to mi smatrali dobitkom i privilegijem je u sebi veliki gubitak jer je uistinu vrijeme kratko i prebrzo se mijenja i prolazi obličje ovoga svijeta".

Na kraju propovijedi obratio se nazočnim bogoslovima i pozvao ih da u ovom turbulentnom vremenu budu poput Jone i apostola koji će pozivati i svjedočiti Božju riječ, a to će postići samo ukoliko budu djelotvorni vršitelji Božje riječi, a ne samo slušatelji. Propovjednik je pozvao da se moli za našu zemlju BiH, te "shvatimo kako se poput Ninive trebamo vratiti Bogu kako bi nam krenulo na bolje".

U nastavku kruh i vino kao žrtvene darove naroda Božjega su prinijele dvije studentice nastanjene u Domus Loyola koji se nalazi u sklopu Rezidencije DI.  Da bi još više naglasio važnost slušanja, čitanja i meditiranja nad Božjom riječi, a što je i prvotna svrha ove nedjelje, župnik je na kraju misnoga slavlja podijelio okupljenim vjernicima ceduljice sa ohrabrujućim, ali i poticajnim svetopisamskim citatima koje nas trebaju nositi i hrabriti u tjednu koji je pred nama.

Inače, za vrijeme mise skolastik Družbe Isusove Daniel Vorih nazočne vjernike svojim komentarom uveo je u Službu riječi.

Druženje je nastavljeno za obiteljskim stolom. (Ž.I., Ž.G, KT)