03.05.2012

Pitanje početaka Drugog franjevačkog reda

Red sv. Klare rođen djelom Duha Svetoga je predstavljao novo životno vrelo kao i novo samostansko ustrojstvo, istaknuo je biskup Semren.

U samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici, povodom mjesečne rekolekcije, okupio se veliki broj franjevaca livanjskog samostanskog područja. Susret je započeo molitvom Srednjega časa nakon koje je uslijedilo predavanje na temu: „Pitanje početaka Drugog franjevačkog reda“ koje je održao mons. dr. Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup. Ovu temu biskup Semren je odabrao jer je ove godine osamstota obljetnica osnutka Reda sv. Klare.

Predavač se osvrnuo na burni nastanak Reda kao i njegov prvotni razvoj. Naglasio je kako je Red sv. Klare rođen djelom Duha Svetoga te kako je predstavljao novo životno vrelo kao i novo samostansko ustrojstvo. Franjo i Klara bili su pozvani od istoga Duha na misiju da poprave Crkvu. „Klara je bila moralni autoritet koji su priznavali najviši crkveni dostojanstvenici“ rekao je biskup Semren.

Također je upozorio na brojne reforme koje su Redu na neki način dale usmjerenje u razvoju. Pri koncu predavanja osvrnuo se na dolazak klarisa u naše krajeve. Naime, smatra se da su klarise došle morskim putem jer su prvi samostani bili na jadranskoj obali. Spomenuo je i samostan klarisa u Brestovskom, jedini takav samostan u BiH. Sestre su u Brestovsko došle iz Splita 1989. godine. Danas ih je osam u samostanu. Biskup Semren je predavanje završio slijedećom rečenicom: „Klara je Redu dala dušu, a drugi su mu dali ustrojstvo.“

Nakon predavanja, biskup Semren je u kapeli predslavio Svetu misu. (kta/m.d.)