28.08.2020

Svečano obilježen dolazak dviju članica Družbe Milosrdnog Isusa u Novi Travnik

Redovnice iz Poljske, s. Teresa Jadwiga Kwiatkowska i s. Anna Wyrostek započet će svoje rad i djelovanje u Župi Uzašašća Gospodinova.

U petak, 28. kolovoza 2020. u Župu Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku upriličen je svečani doček članicama Družbe Sestara Milosrdnog Isusa iz Poljske s. Teresi Jadwigi Kwiatkowska i s. Anni Wyrostek koje će započeti svoje djelovanje u ovoj župi lašvanske doline na poziv nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vina Puljića i župnika vlč. Marka Majstorovića. U pratnji ovih dviju sestara došla je i generalna poglavarica Družbe s. Joanna Kwiatkowska te još tri sestre kako bi sudjelovale na otvaranju sestarske kuće ad experimentum na tri godine i početku djelovanja ovih sestara na teritoriji te župe.

Svečano Euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić uz koncelebraciju gučogoranskog arhiđakona mons. Pave Jurišića, travničkog župnika i dekana preč. Marka Mikića, župnika Majstorovića i župnog vikara vlč. Marcela Tunjića te nekolicine drugih svećenika iz obližnjih župa i iz Sarajeva. Ovim Svetim Misnim slavljem Župa je izrazila dobrodošlicu sestrama u Bosnu i Hercegovinu, molila za blagoslovljen početak njihove službe i pastoralnog djelovanja. Domaći župljani i vjernici okolnih župa te desetak redovnica (Sestre Malog Isusa, Kćeri Božje Ljubavi i Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije) ispunili su župnu crkvu te sudjelovali u ovom događaju značajnom za novotravničku župnu zajednicu, ali i za Crkvu u Bosni i Hercegovini. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor mladih.

 Pošto je riječi pozdrava i ohrabrenja poljskim redovnicama uputio dekan Mikić, riječi dobrodošlice svima uputio je župnik Majstorović te izrazio srdačnu dobrodošlicu sestrama Milosrdnog Isusa. „U ovom vremenu beznađa, možda i zbunjenosti, pogotovo jer se kod nas mnogi iseljavaju, dolazak sestara će sigurno biti ohrabrenje i poticaj da nisu sami, da Crkva misli na njih i da ima nekog tko ih želi tješiti, hrabriti i voditi prema Bogu. One su sa sobom donijele i moći sv. Faustine i bl. Mihaela koje će se u čuvati u njihovoj kapeli, a mi ćemo ih nastojati častiti u određeno vrijeme. To je cilj ove pobožnosti - da ljudi otvore svoje srce i da njihovo pouzdanje u Gospodina poraste. Želimo sestrama reći da smo uz njih i da ćemo biti od pomoći kako bi mogle ovdje živjeti i raditi Bogu na slavu“, kazao je župnik Majstorović pozdravljajući sestre Poljakinje i sve koji su došli slaviti Boga i moliti za ovo Božje djelo. Istaknuo je da su upravo Svetom misom i molitvom htjeli započeti službeni dolazak i djelovanje u Župi. „Želimo izmoliti Božji blagoslov za njihov dolazak, rad, nakanu da se ukorijene u našu župnu zajednicu… Sigurno kada se ovakve stvari događaju ni Zlo nije ravnodušno pa će htjeti ometati, no mi se zaštitimo Svetom misom i molitvom da ovo djelo Božje providnosti On blagoslovi i ljudima pokaže da s Njim mogu računati te da će preko tih sestara učiniti dobro toj zajednici. Htjeli smo da to bude ohrabrenje, jer nije lako doći u zemlju koju ne poznaješ i tamo služiti i raditi. Ono što je pred nama predajemo u ruke Božje i Milosrdnom Isusu!”, kazao je župnik Majstorović.

Na početku Mise pročitana je i čestitka dobrodošlice i blagoslova nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića upućena sestrama prigodom njihova dolaska te župniku Majstoroviću i cijeloj župnoj zajednici. „Danas slavite Misu u Župi gdje molite Božje Milosrđe da obaspe blagoslovom početak života i rada u Župi Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku sestrama Družbe Milosrdnog Isusa: s. Teresi Jadwigi Kwiatkowska i s. Anni Wyrostek. Zahvaljujem Vama župniče da ste organizirali i dobili sestre u župi. Zahvaljujem Generalnoj upravi Družbe Sestara Milosrdnog Isusa koje su prihvatile molbu župnika Marka i odobrile dolazak sestara za život i apostolski rad u župi. Zahvaljujem sestrama Teresi i Anni, koje su došle živjeti i djelovati u župi. Pozivam sve župljane da budu iskreni suradnici sa sestrama za rast vjere i širenje pobožnosti Milosrdnom Isusu. Neka Milosrdni Isus izlije svoju milosrdnu ljubav na sve vas i učvrsti vašu vjeru i radosno svjedočenje i življenje božanske ljubavi“, napisao je kardinal Puljić u svom pismu dobrodošlice sestrama iz Poljske.

U prigodnoj homiliji mons. Ćosić izrazio je zahvalnost Bogu za ovaj događaj, a poljskim sestrama dobrodošlicu u Vrhbosansku nadbiskupiju i ovaj kraj. Kazao je da na dan kada Crkva kalendarski slavi spomen sv. Augustina, biskupa i crkvenog naučitelja, teologa i pastira duša, branitelja vjere i autora pravila, članice Družbe Sestara Milosrdnog Isusa postaju sastavni dio župne zajednice Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku, sa svojom karizmom i duhovnošću koje će biti sredstvo za još dosljednije življenje kršćanske vjere i poslanja, osobno i kao zajednica, među narodom kojima ih Bog šalje. Istaknuo je da spomendan sv. Augustina i dolazak sestara „potiču nas, prije svega moliti Boga da u svojoj Crkvi i u ovoj župnoj zajednici obnovi duh kojim je prožeo svetog biskupa Augustina, i ujedno pozivaju nas žeđati za Bogom, vrelom prave mudrosti, i tražiti Boga, počelo višnje ljubavi i nepresušni izvor milosrđa“. „Samo ljubav, i ništa drugo, jamac je našeg potpunog i neograničenog predanja Bogu, poslušnosti Božjoj volji, i temelj je naše sigurnosti iliti vjere.  'Znam komu sam povjerovao i uvjeren sam da je On moćan poklad moj sačuvati za onaj Dan', piše sv. Pavao  (2Tim 1,12)... Križ kojega prihvatimo s vjerom i nosimo ga s ljubavlju, ne samo da nas ne čini žrtvom, nego od nas stvara Isusove ponizne učenike, oduševljene apostole, radosne svjedoke i svece“, rekao je mons. Ćosić.

Obraćajući se sestrama koje će djelovati u župi, mons. Ćosić je kazao kako današnja svetopisamska misna čitanja – Riječ Božja pred njih iznosi poruku križa. „Bog vas poziva da u pastoralnom djelovanju, u djelu evangelizacije, u govoru o Isusu Kristu počnete od onoga što je bît navještaja, a to je Radosna vijest o Bogu koji je ljubav..., koji nam je postao bliz  u Isusu Kristu sve do križa, koji nam u uskrsnuću svog Sina daje nadu i otvara nas pravom, vječnom životu... Neka, stoga, prvo svjedočanstvo vašeg djelovanja bude življeno svjedočanstvo vjernosti Isusu, svjedočanstvo predanog redovničkog života... Svjedočanstvo čista, smjerna i sveta života ima svoju posebnu čar i bez riječi pridobiva druge za Krista. U svemu onome što budete činile i govorile ne tražite same sebe niti svoju slavu, već naviještajte Krista raspetoga i uskrsloga i tako pridobivajte druge za pravog i stvarnog Boga“, rekao je generalni vikar Ćosić te pozvao sve, na poseban način sestre da se predaju Bogu i za Njim čeznu „ne dijeleći svog srca niti prolaznim osjećajima, nego cijelim srcem, srcem koje je živo i iskreno za Nj kuca“. „Potičem vas da svojim Bogu posvećenim i predanim životom probudite sve članove ove župne zajednice, a i šire. Da biste u tome uspjele, nisu vam potrebni novi i veliki planovi i programi, nego nadasve vjernost ideji vaše duhovne majke sv. Faustine Kowalske, i vašeg utemeljitelja, don Mihaela Sopoćka: ideji o kontemplativno-aktivnoj Družbi. A to znači sestara koje Boga traže i nalaze u molitvi i u djelima, u propovijedanju Božjeg milosrđa... Moja je želja i molitva da vaše djelovanje i svjedočenje u ovoj župnoj zajednici i u cijeloj lašvanskoj dolini a i šire bude, kako papa Franjo reče, natopljeno milosrđem kako biste mogle pristupiti svakom muškarcu i ženi, ocu i majci, djetetu i unuku. Školarcu i studentu donoseći im Božju dobrotu i nježnost“, kazao je na kraju svoj homilije mons. Ćosić.

Nakon popričesne molitve svoju dobrodošlicu sestrama izrekli su mladi župljani te, predajući sestrama buket cvijeća, izrazili nadu da će njihov život i djelovanje uroditi i novim svećeničkim i redovničkim zvanjima. Dobrodošlicu sestrama Milosrdnog Isusa poželjele su i članice udruge Hrvatska žena iz Novog Travnika darujući im tradicionalne travničke slatke proizvode i knjigu Kuharica.

Nakon Euharistijskog slavlja uslijedilo je klanjanje i blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom. 

Druženje i razgovori sa sestrama nastavljeni su i u večernjim satima za stolom tjelesne okrjepe.

Prema riječima župnika Majstorovića, inicijativa dolaska sestara Milosrdnog Isusa započela je njegovim dolaskom u Novi Travnik gdje je uočio velike potrebe župe te smatrao da bi ove redovnice mogle biti veliki blagoslov i doprinijeti plodnom pastoralu. Budući da sestre Družbe Kćeri Božje Ljubavi, koje su do ove godine djelovale u Župi, nisu više bile u mogućnosti odgovoriti zahtjevima i potrebama župne zajednice, uputio je molbu karidnalu Puljiću da odobri traženje drugih sestara i njihovog djelovanja u toj Župi. “Budući da poznajem djelovanje Družbe Sestara Milosrdnog Isusa još iz vremena svoga djelovanja u sarajevskoj katedralnoj župi Presvetog Srca Isusova kamo su tada dolazile iz Pule i imale duhovne obnove u Župi, razgovarao sam o mogućnosti njihova dolaska i djelovanja u ovoj župi lašvanske doline. Nakon promišljanja izrazile su želju za dolaskom i osnivanjem samostana“, objasnio je župnik Majstorović okupljenim predstavnicima medija. Istaknuo je da župljani rado prihvaćaju pobožnost Božjem milosrđu, u kojem nalaze utjehu i ohrabrenje. Smatra da će dolazak sestara, koje će živjeti u zgradi koju je župa kupila i namijenila za sestre a koja se nalazi uz župnu kuću,  dodatno doprinijeti produbljenju pobožnosti, a time i čašćenju svetaca koji su povezani s Božjim milosrđem: sv. Ivana Pavla II., sv. Faustine i bl. Mihaela Sopoćka.

Družba Sestara Milosrdnog Isusa je redovnički institut. Osnovana je 1941. godine u Vilni (Litva), zajednički život sestara je započet u Mysliborzu (Poljska) 25. kolovoza 1947. godine, a potvrđenje zajednice na papinskom pravu 13. svibnja 2008. godine. Duhovnost Družbe temelji se na molitvi „Isuse uzdam se u tebe“. To znači da sestre računaju na Njega, na Njegovu snagu, na Njegovu pomoć. Družba se temelji na poslanju svete sestre Faustine. Sestre djeluju u Hrvatskoj od 1999. godine. Trenutno imaju jednu zajednicu u Puli, a jedno vrijeme djelovale su i u Dugoj Resi nedaleko Karlovaca. Karizma Družbe Sestara Milosrdnog Isusa je širenje štovanja milosrđa i molitva za milosrđe nad svijetom, koju ostvaruje u više od trideset samostana u Poljskoj i inozemstvu, među kojima je i Hrvatska, a od ove 2020. godine i u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je objavljeno da će njihove sestre iz Poljske prvi put otvoriti kuću u Bosni i Hercegovini, na svom Facebook profilu sestre koje već djeluju u Hrvatskoj u Puli poručile su: “Dragi naši, s radošću Vas obavještavamo kako si je Milosrdni Isus pronašao novu kuću i župu u kojoj želi dijeliti svoje milosti”. (kta/lj.s.)