12.02.2020

U crkvi Sv. Vinka proslavljen spomendan Gospe Lurdske i Dan bolesnika

Euharistjsko slavlje predslavio je kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić, u suslavlju osam svećenika.

U samostanskoj crkvi Sv. Vinka Paulskog sestara Milosrdnica u Sarajevu, svetom misom koju je predslavio kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić, proslavljen je spomendan Gospe Lurdske i 28. Svjetski dan bolesnika.

Uz preč. Kalfića koji je ujedno i rektor crkve Sv. Vinka, suslavilo je osam svećenika, a sudjelovale su sestre Milosrdnice na čelu s provincijalnom poglavaricom Provincije Majke Divne – Sarajevo s. M. Julijanom Djaković, kao i redovnice drugih družbi, učenici Srednje medicinske škole Katoličkog školskog centra u Sarajevu, kao i nekolicina medicinskih djelatnika.

U propovijedi je preč. Kalfić spomenuo da je Svjetska zdravstvena organizacija ovu godinu proglasila Međunarodnom godinom medicinski sestara i primalja te da su obznanili kako na svijetu nedostaje devet milijuna sestara.

Istaknuo je životni primjer Blažene Djevice Marije koja je "najpoznatija primalja" i "njegovateljica" budući je bila od pomoći svojoj rođakinji Elizabeti pri porodu, Sv. Josipu u njegovim posljednjim danima, ali i apostolima u njihovim patnjama, nemirima i križevima. "Danas smo došli Gospi jer ona svakodnevno kuca na naša vrata u želji da nam pomogne i bilo bi nepristojno i nekulturno u najmanju ruku da mi nekad ne navratimo kod nje. Došli smo se moliti za vjeru i snagu u svim svojim životnim križevima i poteškoćama. Majka nas najbolje razumije i uvijek nas zagovara kod svoga Sina Gospodina našega Isusa Krista. Majka je ta koja će nam dati i najbolji savjet i preporuku", rekao je kancelar te naglasio kakoje Isus Krist liječenik kojega Gospa preporuča u "našim patologijama tijela i duha".

U tom smislu citirao je riječi pape Franje iz njegove poruke za 28. svjetski dan bolesnika koji daje Isusov odgovor na sve životne neprilike: "Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti."

Naveo je i riječi dr. Alberta Schwarza - laika koji je svoj život proveo u misijama koristeći svoje znanje za pomoć ljudima u zemljama tzv. Trećeg svijeta - koji je rekao da naš planet neće uništiti nikakva bomba nego eksplozija sebičnosti.

"Crkva slavljenjem i ovog Dana želi ohrabriti naše bogoljublje i čovjekoljublje - dva najvažnija elementa naših života. Da po primjeru učitelja i Gospodina našega Isusa Krista koji su slijedili i Gospa, apostoli i mnogi sveci, među njima i Sv. Vinko, postanemo svjesni svoje uloge u svijetu i počnemo ga oplemenjivati božanskim krepostima i vrlinama", poručio je preč. Kalfić i pozvao na molitvu za sve bolesnike na tijelu i duši kao i za sve zdravstvene djelatnike i sve koji dvore bolesne da "poput Marije-Gospe Lurdske budu puni poniznosti i sebedarja". 

Nakon svete mise, prema ustaljenoj praksi, sestre milosrdnice su pozvale sve nazočne na druženje uz zajedničku večeru.

(KT)