06.09.2019

Otvoren Simpozij u povodu 150. obljetnice utemeljenja Družbe školskih sestara Krista Kralja

Otvarajući simpozij, vrhovna predstojnica Družbe s. Klara Šimunović, kazala je da su sestre danas danas prisutne u 14 zemalja, u 127 zajednica.

Simpozij u povodu 150. obljetnice utemeljenja Družbe školskih sestara Krista Kralja otvoren je u petak 6. rujna na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu.

Okupljene je pozdravila i izrazila im dobrodošlicu vrhovna predstojnica Družbe s. Klara Šimunović iz Splita. Godina jubileja o 150. obljetnici utemeljenja Družbe otvorena je 16. rujna 2018. upravo u Mariboru, na mjestu njezina nastanka, a sutra će tamo biti i zatvorena euharistijskim slavljem koje će u katedrali Sv. Ivana Krstitelja predvoditi kardinal João Braz de Aviz, prefekt Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života.

S. Klara podsjetila je na povijest Družbe koja je nakon brzog početnog širenja Zajednice bila pogođena ratnim zbivanjima. Unatoč tomu, žar i karizma povjereni Družbi po utemeljiteljici Majci Margariti nisu nestali, nego su se nastavili širiti tako da su sestre danas prisutne u 14 zemalja, u 127 zajednica.

U izjavi za Hrvatsku katoličku mrežu naglasila je između ostaloga vrijednost ovoga trenutka za njihovu Družbu jer se prvi puta sastaju na jednom takvom znanstvenom simpoziju. Posebno je istaknula da su prisutne u 14 zemalja svijeta ali u ovom trenutku povijesti najbrojnije su ovdje – gotovo dvije trećine sestara djeluje na području republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Za njih to znači ojačanje identiteta, kako osobno, unutar njihovih zajednica, a onda su i u Crkvi plodnije, prisutnije i aktivnije. Spomenula je i razvoj njihovih zajednica u Africi, posebno otvaranje misije u Ugandi u Jubilarnoj godini.

Prvo predavanje održao je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško o temi „Slavlje spomena kao korijen budućega“.

Po završetku simpozija u 18.30 sati u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina euharistijsko slavlje predvodi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života. (IKA)