05.12.2018

Susret osnovnoškolki u samostanu ŠSF Hercegovačke provincije

Susret je održan u Franjevačkoj 88 u Mostaru pod vodstvom vjeroučiteljica Školskih sestara franjevki: s. Vinke Bešlić i s. Ane Marić.

Dana 1. prosinca 2018. godine održan je jednodnevni posjet samostanu Školskih sestara franjevki Krista Kralja u Franjevačkoj 88 u Mostaru. U obilasku samostana sudjelovale su tri djevojke (jedna učenica osmog i dvije devetog razreda).

O svom sudjelovanju i iskustvu piše Petra Milinković (8. razred):

Kad smo došle u samostan sestara u Franjevačkoj, vjeroučiteljice s. Vinka Bešlić i s. Ana Marić predstavile su nam plan našega kratkog ali jako uzbudljivog druženja. Iako nas je bilo iznenađujuće malo, provele smo se odlično i u kratkom smo vremenu naučile mnogo. Obišle smo vrt sestara, išle smo u franjevačku crkvu koja ima prekrasnu unutrašnjost, a zatim smo otišle u kapelicu u kojoj smo se pomolile i ispovjedile.

Vratile smo se natrag u sestarski samostan gdje smo zajedno objedovale. Pridružile su nam se i druge sestre s kojima smo razgovarale i prepričavale smiješne događaje.

Zatim su nam s. Vinka i s. Ana pročitale ulomak zanimljivog teksta pod nazivom „JEDAN JE MESIJA“. Naš je zadatak bio samostalno dovršiti tekst. Bilo je dosta uzbudljivo jer je svaka od nas imala viziju kako bi djelo trebalo završiti. Na kraju smo pročitale svoje tekstove, a sestre su nam pročitale cijeli tekst koji je nadmašio naša očekivanja. Malo smo razmišljale o pročitanome tekstu, a zatim smo izvukle biblijske citate. Nakon razmatranja pročitanih rečenica otišle smo u samostansku kapelicu gdje smo se zadržale u molitvi i skrušenom kajanju te izmolile molitve za potpuni oprost. Sestre su nam objasnile kako je ove godine moguće dobiti potpuni oprost u svim sestarskim kapelicama prigodom slavlja 150. obljetnice utemeljenja njihove Družbe.

Na kraju susreta uslikale smo se za uspomenu na dan kojeg ćemo dugo pamtiti. Pozdravile smo se sa sestrama i krenule natrag svojim domovima i dužnostima, ali ovaj put kao nove osobe. Zahvalne smo s. Ani i s. Vinki koje su nas u jako kratkom vremenu naučile da je u životu važno samo vjerovati i da će Bog učiniti svoje.

(www.mostar.ssfcr.org)