03.12.2018

Duhovna obnova za odgajatelje i djelatnike predškolskih ustanova

Duhovna obnova je održana u franjevačkom samostanu Uznesenja BDM Rama/Šćit pod vodstvom gvardijana samostana fra Andrije Jozića.

U organizaciji Povjerenstva za predškolski odgoj pri Konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH u subotu, 1. prosinca 2018. godine u franjevačkom samostanu Uznesenja BDM Rama/Šćit održana je duhovna obnova za odgajatelje i djelatnike katoličkih predškolskih ustanova pod vodstvom gvardijana spomenutog samostana fra Andrije Jozića.

Sudjelovalo je 35 sudionika, koje je na početku okupljanja pozdravio voditelj i uveo u ljepotu i bogatstvo prvog adventskog dana.

Od 10 do 10.30 sati sudionici su imali priliku za svetu ispovijed.

Prije sv. mise prisutne je pozdravila voditeljica Povjerenstva za predškolski odgoj s. Benedikta Boškić, i poželjela svima plodonosnu i dobru duhovnu obnovu te prenijela pozdrave s. Kate Karadža  potpredsjednice Konferencije i s. Jadranke Obućina, tajnice Konferencije.

Misno slavlje je također predslavio fra Andrija. U svojoj homiliji sudionike je potaknuo riječima Evanđelja „Budni budite i molite“. Potrebno je imati mudro i pronicavo srce. Paradoks našeg vremena je imati a ne biti, što je krivo shvaćanje. Došašće je vrijeme koje nas poziva da na trenutak zastanemo i zapitamo se: “Tko smo? I kamo idemo? Teška su ovo i osjetljiva vremena u kojima se trebamo snaći. Potrebno je imati mudro srce gledati u budućnost s optimizmom, vratiti se u milost početaka, te živjeti autentično poslanje, razlučujući bitno od nebitnoga. Traži se obraćenje, novi početak, nova kreativnost te spremnost postaviti svoje rame, zaključio je propovjednik.

Nakon svete mise fra Andrija je upoznao sudionike duhovne obnove s poviješću ramskoga koja je bila teška, krvava, puna patnji i progona, te borbe za opstanak i preživljavanje.

Uslijedilo je razgledavanje skulptura u samostanskom dvorištu. Potom posjet muzeju čiji postav prikazuje život i patnje ramskoga čovjeka, te floru i faunu toga kraju. Nakon iscrpnog razgledanja došlo je vrijeme i za okrepu. Uz čašicu nadaleko poznate ramske rakije počelo je druženje kod stola i ručak. Nakon ručka s. Benedikta je zahvalila domaćinu fra Andriji i svim sudionicima duhovne obnove na dolasku i sudjelovanju. Fra Andrija je također izrazio zahvalnost i poželio blagoslovljen hod kroz vrijeme došašća.

Sudionici i sudionice duhovne obnove, obogaćeni novom snagom i poticajima pokušat će promjeniti sebe i oplemeniti svoju svakodnevicu.  

(s. M. Mirela Majdandžić)